Bezuinig de kinderopvang niet kapot

GroenLinks roept ouders op het kabinet te laten weten dat er niet nog meer bezuinigd kan worden op kinderopvang. Onder het motto: "Bezuinig kinderopvang niet kapot, kabinet!" trapte Tweede Kamerlid Ineke van Gent vandaag een digitale ansichtkaartenactie af. Met een kaartje naar het Catshuis kunnen ouders laten weten dat bezuinigingen op de kinderopvang moeten stoppen, genoeg is genoeg. [lees door...]

Meer informatie over deze actie en ondertekenen van de kaart kan hier: http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/80320

De kinderopvang is de afgelopen jaren geconfronteerd met de ene bezuinigingsronde na de andere. In totaal wordt al voor meer dan 1 miljard euro bezuinigd. De gevolgen zijn groot en zeer onwenselijk. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat met name moeders minder gaan werken of zelfs helemaal stoppen. Kinderopvanginstellingen dreigen daardoor om te vallen.

Van Gent: "Als er geen betaalbare opvang is voor de kinderen, kunnen ouders niet aan het werk. Zo simpel is het. Een kabinet dat zegt te willen dat meer vrouwen meer uren gaan werken kan zich daarom niet nog meer bezuinigingen veroorloven. Nu al gaat het ten koste van de arbeidsparticipatie van vrouwen."

Het kabinet stelt dat ouders niet genoeg betalen. Maar de rekensom die het kabinet daarbij gebruikt klopt niet. Veel ouders betalen een hogere uurprijs dan de uurprijs die de overheid gebruikt om de kinderopvangtoeslag te berekenen. Alles wat ouders daarboven extra betalen laat het kabinet buiten beeld. Terwijl juist die kosten ouders met een laag en middeninkomens relatief hard treffen. Elke extra euro aan kosten tikt nu eenmaal harder aan als je maar 100 euro te besteden hebt in plaats van 1000 euro.