Petitie voor onderzoek kerncentrale Borssele

Op internet is een petitie gestart die oproept tot onmiddellijke controle op haarscheurtjes van de kernreactorvaten in Borssele. Tot die tijd moet volgens de initiatiefnemers de kerncentrale worden stilgelegd. De petitie vind je hier: http://petities.nl/petitie/controleer-kerncentrale-borssele-nu

Net over de Nederlandse grens bij bij Antwerpen en Luik liggen de kerncentrales Doel en Tihange. Al maanden heerst er grote ongerustheid over de veiligheid van deze centrales zowel bij de zuiderburen als in de grensgemeenten in Nederland rond de centrales.

In het reactorvat van Doel 3 zijn namelijk meer dan 8.000 haarscheurtjes ontdekt. De centrale ligt daarom stil tot nader onderzoek. In het vat van de centrale Tihange 2 werden een week eerder ook haarscheurtjes gevonden. De twee centrales zijn al oud en de reactorvaten zijn destijds gesmeed door De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) de ooit roemrijke scheepswerf en machinebouwer.
RDM heeft destijds 22 reactorvaten voor kerncentrales gebouwd, waaronder het reactorvat in de kerncentrale Borssele.

Op 24 september werd door de gemeenteraad van Gent een motie aangenomen die oproept tot een inspectie van de kerncentrale in Borssele en verzoekt de centrale tot dat moment stil te leggen. Hieraan werd aandacht besteed in een uitzending van EenVandaag.
De week daarvoor besteedde EenVandaag ook al aandacht aan de haarscheurtjes in de Belgische kerncentrales en de mogelijke risico's voor de kerncentrale Borssele.

De initiatiefnemers van de petitie willen dat ook de kencentrale Borssele op haarscheurtjes wordt onderzocht en de centrale tot dat moment wordt stilgelegd. De petitie kunt u hier tekenen.

In de pers:

Omroep Zeeland: Petitie voor onderzoek bij kerncentrale Borssele
PZC: Petitie pleit voor controle van kerncentrale Borssele