Hedwigepolder
Hedwigepolder

PVV staakt verzet tegen Hedwigeplannen Bleker

GroenLinks roept het kabinet en de PVV op te stoppen met het politieke spel ten koste van de Zeeuwse natuur. De PVV heeft de Zeeuwen niks te bieden met hun voorstel voor een referendum over de Hedwigepolder. De partij laat mensen kiezen tussen twee voorstellen waarbij er toch weer water in de polders komt. Daarmee krijgt staatssecretaris Henk Bleker alsnog steun voor zijn dure plannen. Plannen die niet voldoende doen voor de Zeeuwse natuur, zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Van Tongeren: “De PVV helpt het kabinet liever aan een meerderheid dan het eigen politieke programma voor elkaar krijgen. De PVV kan de plannen van Bleker vandaag van tafel vegen maar laat Bleker straks gewoon zijn gang gaan. De Zeeuwen en de natuur staan met lege handen en het Nederland zit met de hoge kosten.”

Er komt weer water in – een deel van - de polders in beide plannen, maar Blekers voorstellen kosten teveel geld en doen te weinig aan herstel van de mooie Zeeuwse delta. Het referendum is een wassen neus, vindt Van Tongeren. De PVV geeft de Zeeuwen nu de keus tussen twee kwaden. De mening van de Zeeuwen over ontpoldering is allang bekend. Een referendum zal bevestigen dat de Zeeuwen liever niet ontpolderen, maar dat verandert niets aan de Nederlandse handtekening onder de Scheldeverdrag met België, inclusief het natuurherstel.

GroenLinks denkt dat de PVV hetzelfde zal doen als in juni 2011 bij een debat over de strippenkaart. De PVV wilde de strippenkaart per se houden maar stemde toch tegen een motie van de voltallige oppositie om de strippenkaart te houden. De inhoud moest daar wijken voor het overeind houden van de coalitie.

Van Tongeren: “PVV-er Richard de Mos mag zich gedragen als hofnar, maar speelt intussen een politiek pokerspel over de ruggen van de Zeeuwen. Verdragsafspraken met ons buurland België vindt hij al helemaal niet boeiend. Met een pleidooi voor een referendum probeert hij het gezicht van de PVV te redden, maar heeft hij de Zeeuwen niets te bieden.”

Persbericht - 19 april 2012 - Liesbeth van Tongeren

Extra informatie: Neem voor meer info contact op met de persvoorlichters van GroenLinks.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Video's met bijdragen van Liesbeth van Tongeren aan het Tweede Kamerdebat op 19 april 2012 over de Hedwigepolder (gemaakt door GroenLinks Zeeland): zie http://zeeland.groenlinks.nl/node/82394