Sap: 'De tijd is nu voor een groene economie en GroenLinks'

"Als we blijven doen wat we deden, dan krijgen we minder dan we hadden", zo begon GroenLinks-partijleider Jolande Sap zaterdag haar speech tijdens het verkiezingscongres in Utrecht. Sap benadrukte dat de vijf kabinetten in de afgelopen 10 jaar hebben gefaald in het aanpakken van de grote uitdagingen waar Nederland voor staat.

"Het heeft geen zin om steeds maar hetzelfde te blijven doen en een ander resultaat te verwachten. Nederland snakt naar een beter resultaat. De tijd is nu om de grote uitdagingen waar Nederland voor staat aan te pakken. De tijd is nu om de omslag te maken naar een sociale en groene toekomst. Dat kan met een groene economie waar de vervuiler betaalt en waar werken wordt beloond. Het levert duizenden banen op; Duitsland en Denemarken bewijzen het. Dát is wat wij voor Nederland willen", zei Sap.

Volgens Sap is er geen toekomst denkbaar zonder groene politiek. "Een beter resultaat voor ons land is niet toevertrouwd aan de VVD en het CDA die zichzelf zien als koopmannen van de BV Nederland. Ze verkochten hun ziel aan de querulanten van de PVV, maar ze zien niet meer waar het werkelijk om draait. Namelijk om een mooie natuur en schone lucht, een baan die past bij wat je kan en zorg waar mensen zich beter bij voelen."

Ook sprak Sap over de rol van Nederland in de Europese Unie. Volgens haar is een sterker Europa de enige weg uit de crisis. "Onze economie is voor een groot deel afhankelijk van internationale handel. Ook vragen internationale problemen om internationale oplossingen. Of het nu gaat om het aanpakken van milieuvervuiling of de financiële sector. De PVV en de SP doen net alsof de EU een monster is dat onze soevereiniteit opeet. Dat is grote onzin. Ja, ook wij willen een ander Europa, namelijk socialer en democratischer. Ja, we moeten ons soevereiniteit terugveroveren. Maar dan niet van Brussel, maar van de banken."

De volledige tekst van de speech van Jolande Sap op het verkiezingscongres vindt u hier.