Zomercolumn: Klatergoud

"Al bladerende op mijn computer liep ik tegen de navolgende link aan: https://zeeland.groenlinks.nl/nieuws/voorjaarsnota-2013-bijdrage-leen-harpe Mijn bijdrage voor de voorjaarsnota 2013 oogstte toen weinig lof bij het college en de hen ondersteunende partijen. Zij waren dik tevreden over het gevoerde beleid. Het kon eigenlijk niet beter. De zgn. midterm review was beter dan best en het laatste terugblikken van het college gaf ook uitsluitend positieve signalen." >> lees door

"Na het recentelijke rapport van Necker van Naem over de interne projectorganisatie bij het project Sloeweg (het miljoenentekort), moet geconstateerd worden dat het college in 2013 al een vaag voorgevoel moet hebben gehad van de rampspoed die stond te gebeuren. Hoe de oppositie ook rammelde aan de collegepoort, zij kreeg geen vat op het beleid. De nieuwe Staten gaan onderzoeken hoe nu verder. Het initiatief van de Staten komt bovenop het onderzoek door Necker van Naem dat het college had ingesteld.

Ik heb als burger vertrouwen in dat Statenbrede onderzoek. Dat heb ik (nog) niet over het vervolg c.q. de consequenties van dat onderzoek. Het college is denk ik nog steeds van mening dat alles wat zij aanraakt in goud verandert. Het verhaal van koning Midas, de legendarische koning van Frygië. Hij kwam bedrogen uit. Het nieuwe college en de Staten moeten toch toegeven dat alles uit de door collegepartijen geroemde zaken in de midterm review slechts klatergoud was? Stel dat, dan moet je toch ten minste de houding van Aboutaleb op kunnen brengen. In Zomergasten zei hij dat ook hij fouten maakt en dat tegenover zijn gemeenteraad dan ook ruiterlijk toegeeft. Een gouden kerel, zogezegd. Ik ben benieuwd of het college dat op kan brengen. Toegeven en de consequenties aanvaarden. Dan kan er eindelijk schoon schip worden gemaakt."

Leen Harpe,
voorzitter