Column: Spoorloos

Een column van voorzitter Leen Harpe: Spoorloos

Spoorloos

U kent het wel, het programma van de KRO-NCRV. Het gaat om spoorloos verdwijnen.  Niet een programma waar je voor je ontspanning voor gaat zitten. Het zijn serieuze zaken. Binnenkort kan ik op Google onder die noemer (spoorloos)  ook de provincie Zeeland verwachten. Wij waren afgelopen weekend immers spoorloos. Door een fout van spoorbeheerder ProRail reden er dit weekend geen treinen tussen Goes en Vlissingen. Op het traject zouden werkzaamheden worden uitgevoerd, maar die zijn uitgesteld. De NS is begin vorige week daarover ingelicht, maar aan een week heeft de NS niet genoeg. Het is voor de NS dan te kort dag om de planning van materieel en personeel nog aan te passen. Dus gezellig in de bus en een half uur langer van het Zeeuwse landschap genieten of misschien vakantiehuisjes tellen.

Edoch, de trein met machinist stond - tot mijn niet geringe verbazing - wel op het station te Goes, maar had vanaf daar kennelijk een rijverbod. Dus, de NS gebeld. Hoe zit dat? Die verwezen mij door naar ProRail. En, u raadt het al, die verwezen mij door naar de NS. Nou, dat liet ik mij niet gebeuren. Het antwoord kwam schoorvoetend. Tja, de treinen reden wel van Goes naar Roosendaal v.v., maar de machinist kon qua tijdplanning niet verder dan Goes. O ja? De treinen in Goes hebben de hele dag en al die tijd ‘gewoon’ staan wachten op het volgende vertrek volgens de originele dienstregeling. Er was dus alle tijd en mogelijkheid om door te rijden naar Vlissingen!

Ik had toch wel een woedende gedeputeerde verwacht vanwege die blunder. Maar nee, gedeputeerde Harry van der Maas is slechts boos op de spoorbeheerder. "Dit is eens maar nooit weer", zei hij tegen Omroep Zeeland. Dat is gemakkelijk wegkomen voor NS/ProRail.

Had ik maar op de plaats van Harry gezeten afgelopen weekend. Ik zou het wel geweten hebben. Geen trein naar Vlissingen? Ik heb jullie niet meer nodig, jongens! Wij exploiteren met veel succes al een ferry, als die al vaart. Een trein van Goes naar Vlissingen kunnen wij er wel bij hebben. Ik zou onmiddellijk de stoomtrein hebben ingezet. Zo is dat!

Maar Harry houdt helemaal niet van stoomtreinen en koos voor de zondagrust op dit deel van het Zeeuwse spoor. Ik vraag mij af, Harry: als jij gedeputeerde in de Randstad was geweest, was je dan ook met zo’n opmerking weggekomen? Ik denk van niet, ik weet het zeker.

Leen Harpe