Uitjes - weblog Gerwi

De wekelijkse weblog van statenlid Gerwi Temmink.  Uitjes 

 

 

 

 

Uitjes. Misschien denk je daarbij aan de bolgewassen, die op tal van manieren ons eten van meer smaak voorzien. Uit de pot, in zilvervorm, op zijn Amsterdams, of vers gesnipperd. Gebakken, gekookt of rauw, telkens scherpen ze het voorgeschotelde lekker aan. Je kunt ze ook schil voor schil afpellen tot je bij de kern komt.

Of misschien denk je juist aan gezellige tripjes. Een schoolreisje. Een dagje weg. Naar een pretpark, een natuurgebied of een cultureel uitstapje. Genoeg te beleven in Zeeland. En in Gent. Dat merkte ik tijdens enkele uitjes waar ik deze week mee te maken kreeg. Vandaar uitjes als titel denk jij natuurlijk. Ja en nee.

Scholieren uit de bovenbouw van 5 Zeeuwse VO-scholen beleefden een interessant uitje toen ze afgelopen donderdag meededen aan het jaarlijkse provinciale NJR-jongerendebat. Nu Zeeland aan de beurt was, zag ik niets dat duidde op een gezellig schoolreisdagje. Integendeel. Nadat gedeputeerde de heer Van der Maas de dag geopend had, werd er bloedserieus gepleit voor kwesties waar Zeeuwse jongeren mee te maken hebben of krijgen. Mogen er overal zonnepanelen geplaatst worden om te kunnen voldoen aan de stijgende behoefte naar (schone) energie? Is het wijs om meer Duits op scholen te gaan geven waardoor wij toeristen beter te woord kunnen staan? Een verbod op appen tijdens het fietsen is dat een uitkomst of juist niet? Moet de politiek werken aan studies naar Zeeland halen of moeten jongeren na hun studies terugkeerperspectieven worden geboden?

Na een grondige voorbereiding op hun onderwerp gingen de jongeren ´s middags in debat met een vijftal statenleden om te ontdekken of er bruikbare suggesties tussen zaten. In rap tempo werden de schillen afgepeld om tot de kern van de problematiek te komen. Jaarlijks werken wij vanuit PS hier graag aan mee. Het is verrassend om te zien waar zij mee op de proppen komen als oplossing. Telkens zit er wel een idee bij waar we wat mee kunnen. Denk maar aan het creëren van een digitaal platform voor ¨Werk en Stage¨ waar nu aan gewerkt wordt door de Zeeuwse Connectie.  

Het openbaar vervoer in Zeeland, en dan met name voor scholieren, is ook steevast een van de thema’s. Dachten gedeputeerde en Connexxion wellicht dat dit na het oplossen van wat knelpunten inmiddels toch wel aardig geregeld zou zijn, al gauw bleek dat dit door de jongeren toch totaal anders ervaren wordt. Zelfs de afhandeling van klachten wordt als slecht beoordeeld of het is niet eens bekend waar dat kan. Werk aan de winkel dus. Zowel de statenleden als de gedeputeerde hebben toegezegd hier werk van te maken. Op voorwaarde dat ook een afvaardiging van de jongeren zelf bereid is structureel mee te denken en te praten. Geen probleem. Uit je en je bereikt wat zou ik zeggen!

Het andere uitje bracht ons richting Gent. De haven van die stad welteverstaan. Daan Schalck, CEO van de Port of Ghent, dirigeerde verleden, heden en toekomst van deze Belgische haven in een gloedvol betoog linea recta richting een fusie met onze Zeeuwse havens, verenigd in Zeeland Sea Ports (ZSP). Die beoogde fusie was ook de reden waarom wij als statenleden met eigen ogen wilden zien wat die Gentse haven te bieden heeft. En wat zij van onze kant vraagt.

Een van de levenswerken van onze eerste koning Willem I – die het kanaal van Gent naar Terneuzen liet graven – speelt daarin nog steeds een kardinale rol. Met nieuwe sluizen. Spreiding van risico´s en vergroting van de diversiteit zou een ander pluspunt moeten worden. (Eerlijk gezegd vonden wij de haven al behoorlijk divers met oude historische stukgoedwerken naast supermoderne hoogwerkkranen, maar dat terzijde). En de verbetering van specialisaties staat eveneens hoog in het vaandel.

Ook datgene waar GroenLinks bij alle Nederlandse aandeelhouders extra aandacht voor vraagt – namelijk het belang van het oplossen van vraagstukken die de samenleving bezighouden (zoals vergroening, duurzaamheid en werk) boven het belang stellen van meer euro´s of meer tonnen overslag – lijkt al doorgedrongen aan de andere kant van de Westerschelde. Die vergroening werd in elk geval genoemd als een van de drie beoogde strategische pijlers voor de toekomstige ¨havenreus¨. En alle Belgische aandeelhouders blijken bereid het eerste decennium af te zien van financiële winsten uit dividend door reeds in te stemmen met die fusie.

Op 1 december a.s. is de provincie aan de beurt, als laatste, om zich te uiten over de fusie. Natuurlijk zal GroenLinks eerst kijken of al onze wensen goed verwoord zijn in de lijst met wensen en bedenkingen zoals die dan aan de orde komt. En zoals die later via de aandeelhouders richting ZSP (en het havenbedrijf Gent, HBG) worden overgebracht. Of het licht op groen kan, moeten we dus nog even afwachten.

Maar duidelijk moge zijn dat de uitjes van deze week zinvol waren. En niet alleen als tripjes. Uit je: breng scherpe kantjes in beeld. Pel een probleem af tot in de kern. Ga op pad. Laat je horen. En zie, de kans op een dubbel succes – een leuk uitje en je uiten – is dan vele malen groter dan wanneer je je stilhoudt. En wat doe jij? Uit jij je? Ik hoor graag wat je op je lever hebt als het gaat over zaken waar wij als politici iets over te zeggen hebben.      

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.