Verhagen, bouw geen nieuwe kerncentrale!

GroenLinks wil Zeeland en Nederland een tweede kerncentrale besparen. Daarom roepen Kamerleden Liesbeth van Tongeren en Niels van den Berge minister Maxime Verhagen vandaag in een open brief op zijn eigen rotzooi op te ruimen en niet te beginnen aan de bouw van een nieuwe kerncentrale. Verhagen voerde campagne in Zeeland, waar de aanhang van het CDA stevig daalt.

Van Tongeren: “Terecht wordt Verhagen nu door milieuorganisaties Prins Kernafval genoemd. We moeten niet beginnen aan nieuwe kerncentrales. We hebben helemaal geen oplossing voor het afval dat ze produceren.”

Een oplossing voor het verwerken van kernafval lijkt verder weg dan ooit. Ernstig, want het afval blijft honderdduizenden jaren radioactief. Op verschillende plekken in Europa gaat het ook flink mis. In het Duitse Asse, waar sinds de jaren zeventig radioactief afval wordt opgeslagen in zoutkoepels, zijn de vaten aangetast door het pekelwater en gaan lekken.

Het is dan ook allesbehalve verrassend dat de Nederlandse provincies die in aanmerking komen voor de ondergrondse opslag van kernafval, niet staan te springen. Zij willen het gevaarlijke afval niet in lege zoutkoepels en kleilagen. De provincies schreven daarom onlangs nog een brandbrief aan Verhagen.

Niels van den Berge: “Niemand zit te wachten op kernafval onder zijn of haar voeten. En in Zeeland zitten we niet te wachten op een tweede kerncentrale in onze achtertuin. We zijn al belast met één kerncentrale. Doe ons geen verdubbeling van het risico aan.”

Ook provinciale politici van CDA-huize verzetten zich massaal tegen de opslag van kernafval. In de verkiezingsprogramma’s van het CDA in Noord Brabant, Drenthe, Groningen en Zeeland staat dat ze geen kernafval onder hun provinciegrond willen.

Wie kerncentrales wil bouwen, heeft de dure plicht zijn of haar eigen rommel op te ruimen. Zolang we geen oplossing hebben voor het afval, moeten we ook niet inzetten op nieuwe kerncentrales. Dan zou je immers een hypotheek nemen op toekomstige generaties. Dat is in elk geval niet wat wij verstaan onder goed rentmeesterschap.

Liesbeth van Tongeren: “Misschien kan Verhagen nog een verkiezingscadeau voor zijn kiezers uit de mouw schudden: Geen kernafval in Noord Brabant, Drenthe, Zeeland, Groningen en de rest van Nederland. Dus heel simpel: geen nieuwe kerncentrales.”

De open brief van Liesbeth van Tongeren en Niels van den Berge aan minister Verhagen:

"Beste Maxime Verhagen,

Als kind hebben we het allemaal van onze ouders gehoord: "Ruim je eigen rotzooi op!"

Het is een diepgewortelde waarde in onze samenleving: Of het nu gaat om je lego, je poppen, je snoeppapiertjes of je kernafval, iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen rommel. De belangrijkste verkiezingsbelofte die we willen horen is: geen kernafval in Noord Brabant, Drenthe, Zeeland, Groningen en de rest van Nederland. Dus geen nieuwe kerncentrale.

Nu we zo'n vijftig jaren ervaring hebben opgedaan met kernenergie, moeten we helaas concluderen dat we nog steeds geen enkele oplossing hebben voor het kernafval. Een oplossing voor het radioactieve spul lijkt verder weg dan ooit. Ernstig, want het afval blijft honderdduizenden jaren radioactief en dus gevaarlijk. Het enige wat we op dit moment met het afval kunnen is het in een dikke laag beton gieten en in een loods opslaan of het onder de grond stoppen. Vroeger gooiden we het in zee, waar het nog steeds ligt. Maar dit alles kun je natuurlijk niet duurzaam noemen.

Op verschillende plekken in Europa gaat het ook flink mis. In het Duitse Asse, waar sinds de jaren zeventig radioactief afval wordt opgeslagen in zoutkoepels, zijn vaten aangetast door het zoute pekelwater. De vaten zijn gaan roesten en gaan lekken. De Duitse overheid heeft de boel inmiddels over moeten nemen van het bedrijf dat verantwoordelijk was en raamt de kosten van de schoonmaakoperatie op een slordige 2 miljard Euro. Voor alle duidelijkheid, de belastingbetaler krijgt hier de rekening van gepresenteerd. In het franse Le Hague, waar ook Nederlands afval is gestort, lekken vaten radioactief afval in het grondwater.

Het is dan ook allesbehalve verrassend dat de Nederlandse provincies niet staan te springen om kernafval onder de grond op te slaan. Zij willen het gevaarlijke afval niet in hun lege zoutkoepels of kleilagen. De provincies schreven u daarom onlangs nog een brandbrief. Wat opvalt is dat ook provinciale politici van CDA-huize zich net zo massaal tegen de opslag van kernafval keren als hun collega's van andere partijen. In de verkiezingsprogramma's van het CDA in Drenthe, Groningen en Zeeland staat dat ze geen kernafval onder hun provinciegrond willen.

Ze zien het lijk al drijven. Er zit namelijk nieuwe Europese wetgeving aan te komen, die de export van kernafval verder bemoeilijkt. Dus Maxime Verhagen, als u nieuwe kerncentrales wil bouwen, waar gaat u dan met het giftige kernafval blijven? Pogingen om kernafval geheel te recyclen, zijn technologische toekomstmuziek. Het zijn tekentafelideeën, waar je in de praktijk niets aan hebt. Het enige wat u met het afval kan, is het onder de grond opslaan en dat willen de provincies, steden en hun inwoners niet. Ook uw eigen partijgenoten in de provincies willen dat niet. Logisch, niemand zit te wachten op kernafval onder zijn of haar voeten.

Wie kerncentrales wil bouwen, heeft de dure plicht zijn of haar eigen rommel op te ruimen. Zolang we geen oplossing hebben voor het afval, moeten we ook niet inzetten op nieuwe kerncentrales. Dan vergroot je het afvalprobleem nog verder en neem je een hypotheek op toekomstige generaties. Je stuurt ook geen auto de weg op als de remmen nog niet uitgevonden zijn. Dat is in elk geval niet wat wij verstaan onder goed rentmeesterschap.

Beste Maxime Verhagen, op dit moment bent u druk bezig met het rondstrooien van verkiezingscadeautjes. Voeg daar alstublieft nog één cadeau aan toe: geen kernafval in Noord Brabant, Drenthe, Zeeland, Groningen en de rest van Nederland. Zet in plaats daarvan in op groene energie. Stroom uit zon en wind is schoon, raakt niet op en legt geen hypotheek op toekomstige generaties."

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Liesbeth van Tongeren en Niels van den Berge
Beiden Tweede Kamerlid voor GroenLinks

http://tweedekamer.groenlinks.nl/node/62958