GroenLinks vraagt minister Verhagen om veiligheidsonderzoek kerncentrales

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil van minister Verhagen de garantie dat alle voorbereidingen voor een nieuwe kerncentrale in Nederland worden opgeschort. Eerst moeten we lering trekken uit de problemen met de kernreactoren in Japan.

De volledige tekst van het persbericht:

GROENLINKS VRAAGT MINISTER VERHAGEN OM VEILIGHEIDSONDERZOEK

GroenLinks is geschokt door de ramp die zich op dit moment voltrekt in Japan. De tsunami heeft een enorm spoor van verwoesting achtergelaten. Bovendien hangt een mogelijke nucleaire ramp nog als een donkere wolk boven Japan. GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil van minister Verhagen de garantie dat alle voorbereidingen voor een nieuwe kerncentrale in Nederland opgeschort worden. Eerst moeten we lering trekken uit de problemen met de kernreactoren in Japan.

Van Tongeren:“Allereerst en bovenal gaat ons medeleven uit naar de slachtoffers van deze ramp. De beelden van de ramp gaan door merg en been. De problemen bij de Japanse kernreactoren dwingen ons om kritisch te kijken naar onze kerncentrale in Borssele. Hoe veilig is deze centrale in het licht van de gebeurtenissen in Japan? De Japanse reactoren hebben een groot probleem met koelwater. Door klimaatverandering zullen we vaker te maken krijgen met hittegolven. Zeeën en rivieren warmen verder op. Hoe houden we voldoende koelwater beschikbaar? Dat is één van de aspecten die Verhagen eerst grondig moet laten onderzoeken, voordat hij met voorstellen voor de bouw van nieuwe kerncentrales komt. Het is verstandig om eerst lessen te trekken uit deze ramp."

De EU-landen, de Europese Commissie, exploitanten van kerncentrales en de toezichthouders op nucleaire installaties houden morgen in Brussel een spoedberaad. Zij spreken dan over het voorstel om alle Europese kerncentrales aan een veiligheidstest te onderwerpen. De Duitse bondskanselier Merkel heeft laten weten dat Duitsland voorlopig afziet van het langer openhouden van kerncentrales. Van Tongeren: “Ook de kerncentrale in Borssele moet aan een veiligheidstest onderworpen worden. Deze ramp laat eens te meer zien dat we werk moeten maken van schone energie. Met kernenergie is de kans op een ongeluk klein maar als het mis gaat kunnen de gevolgen heel groot zijn."  

Persbericht - 14 maart 2011 - Liesbeth van Tongeren