Sociaal akkoord BioValue: Het imago van Delta opgepoetst

FNV Bondgenoten bevestigt vandaag dat Delta een sociaal akkoord heeft bereikt over biodieselfabriek BioValue, die vorig jaar failliet ging. Werknemers kwamen op straat te staan zonder akkoord tussen de vakbond en Delta over een vertrekpremie. De rechter dwong Delta de onderhandelingen over een sociaal akkoord te hervatten. Uitkomst: alle werknemers vallen onder het sociaal plan. Nu maar hopen dat de uitbetaling snel geschiedt, het heeft lang genoeg geduurd.

Belangrijk in deze zaak is, dat alle werknemers delen in de kantonrechtersformule. Even leek het er op, dat dat alleen voor de FNV-leden zou gelden, omdat hun advocaat de zaak aanhangig gemaakt had. Ton de Nooij, fractievoorzitter GroenLinks in Vlissingen, oefende politieke druk uit en daarvoor zijn de oud-medewerkers hem dankbaar! Dat heeft zeker bijgedragen aan het resultaat.

Ton de Nooij over deze kwestie:

"Het imago van Delta opgepoetst

Voor mijn gevoel zit er toch wel een kras op het stralende imago van Delta. Dat is natuurlijk opeens een heel verkeerde term, want ik wil het helemaal niet over kernenergie hebben. Maar glanzend klinkt zo ouderwets. Met de hele affaire van het faillissement van de biodieselfabriek BioValue in Eemshaven heeft Delta bepaald geen schoonheidsprijs gewonnen. Het biodieselavontuur is mislukt. Het zakenleven is hard. Dat hebben de 27 werknemers van het bedrijf gemerkt. Zij kwamen op straat te staan. Omdat het een faillissement betrof meende Delta, dat het niet verplicht was om een sociaal plan uit te voeren. Daarover waren wel onderhandelingen geweest, maar handtekeningen stonden er nog niet onder.

Omdat de gemeente Vlissingen aandeelhouder van Delta is, heb ik daarover vragen gesteld. Ik heb daar al eerder over geschreven. Ik kreeg te horen, dat “Delta een sociaal bedrijf is”, dus ik kon de afloop blijkbaar vol vertrouwen tegemoet zien. De rechter in Middelburg moest er aan te pas komen om Delta aan de onderhandelingstafel te krijgen. 18 augustus sprak hij uit, dat Delta met FNV-bondgenoten om de tafel moest gaan zitten. Dat is afgelopen week gebeurd. Vandaag hoorde ik de uitkomst: alle werknemers vallen onder het sociaal plan. Dat geldt dus niet alleen voor de leden van het FNV bij het bedrijf, maar ook voor de anderen. Toch wel mooi van Delta. Nu hoop ik maar, dat de uitbetaling snel geregeld wordt. De zaak heeft nu lang genoeg geduurd. Op de site van Delta kon ik nog niets hierover vinden.

De werknemers zijn overigens nog steeds gemotiveerd om in de biodieselfabricage te blijven werken. Delta had slechte ervaringen op dat gebied, maar ik heb begrepen, dat daar wel degelijk toekomst in zit."

In de bijlage het sociaal plan.

In de pers:

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/delta-bereikt-sociaal-akkoord-over-bi...
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/9428155/Delta-en-vakbond-sluiten-sociaal...