Jolande Sap op groene provincietour in Zeeland

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap was op 9 september jl. met Tweede Kamerleden Liesbeth van Tongeren en Rik Grashoff, Eerste Kamerlid Marijke Vos en lokale politici op werkbezoek in Zeeland. Ze bezochten de Hedwigepolder en spraken met natuurorganisaties over de ontstane impasse bij het herstel van de natuur. Ook sprak Sap met duurzame ondernemers. Aan het eind van de dag presenteerde Liesbeth Van Tongeren een voorontwerp van haar initiatiefwet die het mogelijk moet maken een referendum te houden over de bouw van een nieuwe kerncentrale.

WERKBEZOEK ZEELAND

Hedwigepolder Jolande Sap startte haar bezoek met een rondrit door de Hedwigepolder. Volgens GroenLinks verreweg de geschiktste en goedkoopste plek om de unieke natuur die door het uitdiepen van de Westerschelde verloren ging weer op orde te krijgen. Ook het mooie Welzingegebied en de  Schorerpolder, die het kabinet als alternatieve locatie aangewezen heeft, werden bezocht.

Omroep Zeeland: volgens GroenLinks is ontpoldering onvermijdelijk en moet het kabinet niet weglopen voor zijn eigen beslissingen. (Bekijk het videofragment.)

In het gloednieuwe Bio Base Trainingscenter in Terneuzen, een innovatiecentrum voor groene chemie, sprak Sap met natuurorganisaties over de ontstane impasse bij het herstel van de natuur. Aan de tafel met GroenLinks-politici en –bestuurders schoven aan Bert Denneman van de Vogelbescherming, Marten Hemminga van het Zeeuwse Landschap en Peter Symens van Natuurpunt Vlaanderen. Natuurmonumenten heeft zijn standpunt ingebracht via het Zeeuwse Landschap; de ZMf en Groen! Vlaanderen waren tot hun spijt verhinderd.

Groen ondernemen – in gesprek met ondernemers Het tweede deel van de middag bij Bio Base Europe sprak Sap met Zeeuwse ondernemers over de belemmeringen die zij tegenkomen bij het verduurzamen van hun productie. Wat moet de overheid doen én laten om groene ondernemers ruim baan te geven? Wat zijn de succesfactoren? Wat willen zij dat de overheid doet of juist laat? Tegen welke belemmeringen lopen ze aan?

Borrelen met Sap Het provinciebezoek werd afgesloten met een politieke talkshow “Borrelen met Sap” in Grandcafé Cheerz in Middelburg . Daar werd Jolande Sap onder meer geïnterviewd over het komende parlementaire jaar. Liesbeth van Tongeren presenteerde haar initiatiefwet voor het houden van een referendum bij de bouw van nieuwe kerncentrales. Meer over het wetsvoorstel en hoe je verbetersuggesties kunt aandragen op: http://zeeland.groenlinks.nl/node/71915. Rik Grashoff en Marijke Vos debatteerden met burgemeester Jan Lonink van Terneuzen en Marcel de Theije, Zeeuws GroenLinks-lid, over de bevolkingskrimp en plattelandseconomie in Zeeland.

En het bleef nog lang onrustig in Middelburg...

Wie bloggen hierover:
Ton de Nooij, fractievoorzitter/raadslid in Vlissingen: http://www.zeelandnet.nl/weblog/data/groenelink/
Paul Vermast, Drontens raadslid voor GroenLinks, ook van de partij op het werkbezoek: “GroenLinks in Zeeland”: http://www.paulvermast.nl/wp/?p=5701

In de media:
PZC [Z2] 9 september 2011:
GroenLinks presenteert initiatiefwet referendum kerncentrale tijdens bezoek aan Zeeland
http://www.youtube.com/watch?v=Vr1rzFvhMDI&feature=youtu.be
Jolande Sap: Ontpoldering Hedwigepolder onvermijdelijk
http://www.youtube.com/depzc?bekijk=kANuytSrxIY#p/u/5/kANuytSrxIY
Jolande Sap bezoekt Hedwigepolder:
http://www.youtube.com/depzc?bekijk=mcxK8gaVoUc#p/u/4/mcxK8gaVoUc
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/gl-fractievoorzitter-ontpoldering-onv...

Zie ook: http://organisatie.groenlinks.nl/verslag+provincietour+zeeland