GroenLinks wil kerncentrale stilleggen

De veiligheid in de kerncentrale in Borssele is voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit de resultaten van de stresstest die EPZ, de exploitant van de kerncentrale, vandaag presenteerde. GroenLinks wil dat minister Verhagen de kerncentrale stillegt totdat deze aan de hoogst mogelijke veiligheidsstandaarden voldoet.

De Statenfractie reageert verbaasd op het bericht van EPZ dat 'De kerncentrale in Borssele veilig is'. "Dat is een absolute onwaarheid", aldus Leen Harpe. "De KC voldoet niet aan alle eisen en een ramp blijft mogelijk. EPZ verhult dat door te stellen dat er nog ruimte is om de veiligheid te vergroten." Wat GroenLinks betreft gaat de centrale dicht zolang het niet 100% veilig is. Liever nog  de KC definitief sluiten en omschakelen naar duurzame veilige energie.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Verhagen heeft ons steeds op het hart gedrukt dat veiligheid voorop staat en dat de centrale aan de hoogst mogelijke veiligheidsstandaarden voldoet. Nu blijkt dat dit niet het geval is en dat de veiligheid voor verbetering vatbaar is. Nederland moet net als Duitsland de kerncentrale stilleggen totdat deze aan de hoogst mogelijke veiligheidsstandaarden voldoet.

GroenLinks wil de komende maanden benutten om een vervolgonderzoek in te stellen en om de veiligheid van de centrale te verhogen. Uit het rapport van EPZ blijkt dat ze vanwege tijdsdruk niet alles intensief hebben kunnen onderzoeken. GroenLinks pleit voor een diepgravend onderzoek door externe experts, dus niet door EPZ zelf.

Van Tongeren: “Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt. Dat is niet verstandig. Het liefst zou ik natuurlijk zien dat de kerncentrale voorgoed dichtgaat en dat we kiezen voor energiebesparing en schone energie. Groen heeft de toekomst. Maar goed, ik kan tot zesenzeventig tellen. Daar is geen meerderheid voor. Laten we er dan in elk geval voor zorgen dat de centrale aan de hoogst mogelijke veiligheidsstandaarden voldoet. Tot het zover is moet de centrale dicht.

Regeringsnieuws 2 november 2011:
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/11/02/kerncentrale-borssele-door...