Demissionair kabinet moet antwoorden over een deplorabele Westerschelde

Nederland heeft van de Europese Commissie een aanzegging gekregen om de Westerscheldenatuur op orde te brengen. Ondanks de vastgestelde Ontwikkelingsschets Schelde-estuarium zijn de afspraken niet nagekomen. Nederland krijgt twee maanden de tijd om hierop te reageren. Kan het demissionaire kabinet dit afdoen?

Nederland heeft een aanzegging gekregen van de Europese Commissie om nu eindelijk eens de Westerscheldenatuur op orde te brengen. Ondanks het vaststellen door de Vlaamse en Nederlandse regeringen van de Ontwikkelingsschets Schelde-estuarium 2010 zijn de daarin gemaakte afspraken niet nagekomen. Nederland heeft nu twee maanden de tijd om: “haar opmerkingen over het hierboven uiteengezette standpunt te doen toekomen” aldus de Europese Commissie. De brief is als bijlage toegevoegd.

Vraag is of het demissionaire kabinet de brief wel kan afdoen omdat de discussie over ‘het ontpolderen’ controversieel is verklaard. Hoe dan ook, een nieuw kabinet zal (ook voor Zeeland) definitief de knoop door moeten hakken. Verder ontpolderen is dan zeker niet uitgesloten.