Naar aanleiding van de antwoorden op art. 44-vragen d.d. 4 februari 2013 over de sanering bij Thermphos, stelde Statenlid Leen Harpe in de Statenvergadering van 13 februari de volgende aanvullende vragen: (de antwoorden van gedeputeerde Van Heukelom zijn toegevoegd)

  1. Gesteld wordt dat de kosten van de sanering liggen tussen de 70 en 90 mln euro. Is het juist dat deze kosten betaald moeten worden uit de boedel?
    Nee, dat is niet juist. Uit de boedel is € 35 miljoen beschikbaar gekomen. Dat is u gemeld in de (besloten) PS-vergadering van 16 juni 2014 en vervolgens in de PS-vergadering van 2 september 2014 en in de PS-commissie REW van 10 oktober 2014. Dat bedrag wordt benut voor een duurzaam veilige situatie (passief veilig) van het Thermphos-terrein. Voor de verdere sanering van het terrein wordt bezien of er een sluitende businesscase door VCB/ZSP kan worden gemaakt voor de heruitgifte van gronden, of dat er mogelijk andere fondsen kunnen worden aangewend.
  2. Welk bedrag is er inmiddels besteed uit dit ‘budget’ en hoeveel is er nog beschikbaar voor de sanering??
    Tot en met februari 2015 is dit € 3,3 miljoen (exact € 3.324.128,18). Er resteert nog € 31,7 miljoen (exact € 33.240.93,18) van de € 35 miljoen. Dit betreft uitgaven voor beheerkosten (utilities en personeel) en aannemingscombinatie.
  3. Uitgaande van een tekort: wie betaalt ‘de rest’ (provincie, EZ?) en is daar overeenstemming over?
    GS gaat er vanuit dat de veiligstelling voor het beschikbare bedrag van € 35 miljoen kan worden gerealiseerd. In de overeenkomst tussen Zeeland Seaports en de Provincie is opgenomen dat eventuele meerkosten voor de nu lopende aanbestedingsopdracht gericht op een duurzaam veilige situatie ten laste van de Provincie komen en de kosten daarna komen conform diezelfde overeenkomst in ieder geval niet voor rekening van de Provincie. Deze overeenkomst is in de (besloten) vergadering van PS van 16 juni 2014 toegelicht. In de PS-vergadering van 2 september 2014 is aan de hand van het statenvoorstel het Thermphos-dossier nogmaals doorlopen, waarbij ook aandacht is besteed aan genoemde overeenkomst. Vervolgens is in de commissievergadering REW van PS, 10 oktober 2014, aangegeven dat GS het voornemen had om over te gaan tot ondertekening van de overeenkomst met de curatoren, waarin het beschikbaarstellen van de € 35 miljoen uit de boedel is vastgelegd.
  4. Is het juist dat de minister van EZ hierin niets bij wil dragen?
    Dat is juist.
  5. Hoe wordt het bedrag dat boven de boedel uitgaat gefinancierd?
    GS gaat ervan uit dat er voor de veiligstelling van het Themphos-terrein geen extra middelen buitenom de € 35 miljoen benodigd zijn. Voor de verdere sanering zal door de gronduitgifte een positieve businesscase gerealiseerd moeten worden, of andere fondsen moeten kunnen worden aangewend.
  6. Hoe is de stand van zaken m.b.t. de sanering?
    Na de voorbereidingswekzaamheden heeft de aannemingscombinatie in de week van 2 februari de pilot gestart voor het cleanen van de leidingen (fosforvrij maken). Dat is de daadwekelijke start van de sanering. Aan de hand van de uitkomsten van de pilot kunnen de overige leidingen worden schoongemaakt. Voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van de verbrandingsoven voor de pilot voor de verbranding van het fosforslik. Deze is voorzien eind maart 2015.