Het college van Gedeputeerde Staten heeft over de 57+ maatregel gehandeld in strijd met de informatieplicht aan de Staten en het begrotingsrecht geschonden. Dat zegt prof. mr. dr. D.J. Elzinga.

Door de handelwijze van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland inzake de zgn. 57+ maatregel, kunnen circa 160 ambtenaren van 57 jaar en ouder vervroegd met pensioen. De provincie betaalt daar alleen al komend jaar een bedrag voor van 60 miljoen euro en loopt bovendien de kans op een forse fiscale boete. GroenLinks, SP, D66 en PvZ hebben hierover advies ingewonnen bij prof. Elzinga, hoogleraar Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn advies werd vanmorgen toegelicht in een persgesprek.

De Statenfracties van SP, D66, Partij voor Zeeland en GroenLinks hebben aan prof. Elzinga advies gevraagd over de besluitvorming door het college van Gedeputeerde Staten over de zgn. 57+ maatregel. Belangrijkste reden hiervoor is dat het college in alle toonaarden blijft ontkennen dat zij de Staten onjuist en niet tijdig hebben geïnformeerd. De Statenfracties hebben daarom gemeend een autoriteit op het gebied van staatsrecht om advies te moeten vragen. Dit advies is bijgevoegd.



De belangrijkste conclusies:

  1. De personeelsreductie via 57 plus had in afstemming met de Staten plaats moeten vinden, vervolgens de taakdiscussie in de Staten.
  2. Door gebruik te maken van het bestaande budget voor niet-werkende 57 plussers opereert het college op de rand van wat bestuurlijk en juridisch toelaatbaar is.
  3. Er is sprake van daadwerkelijke uitholling van het begrotingsrecht.
  4. Het college heeft in strijd gehandeld met het gestelde in art. 167 lid 2 Provinciewet i.c. de informatieplicht. Dit is als zeer ernstig te kwalificeren omdat de vertrekregeling 57+ en de daaraan verbonden aspecten zeer ingrijpend zijn voor de taak en organisatie van de Provincie Zeeland. GS hadden de Staten vooraf kunnen en moeten informeren.
  5. Er was geen enkel openbaar belang mee gediend om de Staten niet voorafgaande aan het traject te informeren.

De fracties zijn bijzonder teleurgesteld in de consequent ontkennende houding van het college. Het vertrouwen in het college is daardoor in niet geringe mate beschadigd. De fracties hebben voor de Statenvergadering van 20 april a.s. een interpellatiedebat aangevraagd. Tijdens dat debat zal moeten blijken of het college nog wel het vertrouwen heeft van deze fracties.

______________________________________________________________

In de media:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/11856379/___Zeeland_handelde_in_stri…

http://www.pzc.nl/regio/zeeland/10806307/Kritiek-op-57-plus-regeling-pr…

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/nieuws/z…

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2012-04-06/116964/bestuurlijke-crisi…

http://www.pzc.nl/regio/zeeland/10813090/Van-Heukelom-laat-boetekleed-i…