Het Financieele Dagblad van 12 oktober jl. vermeldt dat een tweede kerncentrale op zijn vroegst in 2022 in bedrijf kan worden gesteld. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat een vergunning op zijn vroegst begin 2017 verleend kan worden. Over de bouwtijd lopen de meningen uiteen: 5 tot 8 jaar. Leen Harpe stelde GS enkele vragen over de onhaalbaarheid van Borssele II. Ziehier de antwoorden:
De Finse kerncentrale in Olkiluoto kan als waarschuwend voorbeeld dienen omdat Delta een soortgelijke centrale wil bouwen. Deze zou in mei 2009 de eerste stroom produceren, maar de centrale zal niet voor 2013 afgebouwd zijn. De Finse belastingbetaler en stroomgebruiker hebben al bijna 4 miljard euro extra moeten neertellen en het einde is nog niet in zicht.
Een Amerikaans onderzoek uit 2003 concludeert dat kernenergie niet kan concurreren met kolen en gas en alleen uit zou kunnen met subsidies. Bovendien is een overheidsgarantie van 1 tot 3 miljard euro niet denkbeeldig.
Tijdens het energiedebat d.d. 1 oktober jl. in Goes, georganiseerd door de Partij voor de Dieren, betoogde Delta-vertegenwoordiger Frank van den Heuvel dat kernenergie niet duurzaam is.
- Kunt u, gelet op het gestelde in de toelichting, bevestigen dat de planning van Delta NV zowel qua tijd als financiën niet haalbaar is?
De planning rondom de Kerncentrale is een vraag die door 'Den Haag' beantwoord zou moeten worden. Een eventuele tweede kerncentrale valt onder de Rijkscoördinatieregeling. Die regeling gaat van start als de vergunningaanvraag wordt ingediend en de ruimtelijke bestemming wordt voorbereid. - Acht u het risico aanwezig dat Delta NV bij de bouw van een tweede kerncentrale geheel of gedeeltelijk over zal gaan in buitenlandse handen?
Nee, niet zolang wij DELTA niet willen verkopen. - Bent u met ons van mening - nu Borssele II alleen in Utopia gebouwd kan worden – dat nog meer ingezet moet worden op duurzame energieopwekking wil de transitiefase slagen?
Kernenergie kan een stap zijn in de transitiefase op weg naar meer duurzame energie. Het kabinet zet hier sterk op in. Los daarvan wordt door DELTA ingezet op duurzame energieopwekking, maar alleen indien deze investeringen economisch rendabel lijken te zijn. - Wilt u – naast extra energiebesparing en het gebruik van biobrandstoffen - er bij het kabinet op aandringen dat er meer gebruik moet worden gemaakt van ook de Zeeuwse energiebronnen: zon, wind en water om 20% CO2-reductie en 14% duurzame energie te bereiken in 2020?
Bio-brandstoffen en zon zijn bronnen van energieopwekking waar DELTA veel in geïnvesteerd heeft. Zon, wind en water zijn bekend bij het kabinet. Wij zien geen reden daar nu nog meer op aan te dringen bij het kabinet. - Kunt u via het IPO het initiatief nemen om een nieuwe “Green Deal” te sluiten met het kabinet om primair in te zetten op duurzame energie en energiebesparing, in plaats van energie te steken in een langdurige procedure over wel of geen Borssele II?
DELTA maakt zijn eigen bedrijfseconomische afwegingen inzake Borssele ll. Als de 'business case' KCB II wordt voorgelegd zullen wij deze op haar merites beoordelen. Voor een 'Green Deal' wachten wij de initiatieven van het kabinet af. Waar mogelijk zullen wij daarbij aansluiten.