De beveiliging van de kerncentrale Doel is zo lek als een zeef, aldus Anja Hermans in een artikel in De Morgen van 18 augustus jl.* Zij baseert zich daarbij op praktijkervaring door 12 keer ongemerkt de kerncentrale binnen te dringen. Zij bezorgde Electrabel een 169 pagina's dik zwartboek met een opsomming van mankementen in de beveiliging. Ook nu doet het federaal parket onderzoek naar mogelijke sabotage. “Iemand zou dinsdag een kraan hebben opengezet, waardoor een grote hoeveelheid smeerolie wegvloeide. (…) De schade aan het hogedruklichaam van de turbine is volgens Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert “aanzienlijk", aldus het artikel. GroenLinks stelde op 19 aug. jl. vragen - ziehier de antwoorden van GS:
Vragen
- Is het college in alle gevallen op de hoogte gesteld van de tekortkomingen in de beveiliging en de daaraan verbonden risico’s voor Zeeland?
Conform het rampbestrijdingsplan nucleaire installaties wordt, in geval van een (dreigend) nucleair ongeval bij de KC Doel met een potentieel gevaar voor de omgeving, de gemeenschappelijke meldkamer Veiligheidsregio Zeeland direct geïnformeerd en/of gealarmeerd door de 100 centrale Gent of het Nationaal Crisiscentrum (NCC). Daarnaast is het zo dat de commissaris van de Koning rechtstreeks wordt geïnformeerd over eventuele ongewone voorvallen. Ook in dit geval is hij op de hoogte gesteld van het voorval. - Zo ja, zijn er specifieke maatregelen toegezegd om dit te voorkomen, en welke zijn dat?
Personen die toegang moeten hebben tot de technische site van Doel, worden eerst aan een grondige screening onderworpen. Op basis van zo'n screening verleent de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) al dan niet een toegangsmachtiging. Voorts hanteert de kerncentrale interne procedures om op het terrein te komen. Hoe dichter bij de nucleaire zone, hoe strikter de controlemaatregelen zijn. Electrabel heeft naar aanleiding van dit incident bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Omwille van vertrouwelijkheid en veiligheid kan daar echter niets van worden prijsgegeven. - Heeft u hierover contact gehad met de minister van EZ?
Nee. - Ook nu vermoedt het federaal parket sabotage. Bent u daarover geïnformeerd door het Vlaams Gewest?
Wij zijn op de hoogte van het feit dat het federaal parket onderzoek doet naar mogelijke sabotage. - Na Fukushima zijn de EU-regels fors aangescherpt, onder meer door een streng toezicht van lidstaten op elkaars nucleaire centrales en een stresstest. Moet de conclusie worden getrokken dat, alle maatregelen ten spijt, kerncentrales nog steeds niet veilig zijn?
De nucleaire sector is één van de meest gecontroleerde sectoren in de wereld. Kerncentrales zijn permanent onderworpen aan zowel interne, nationale als internationale (IAEA) controles. Nucleaire veiligheidseisen zijn de verantwoordelijkheid van de nationale nucleaire veiligheidsautoriteiten. - Bent u bereid uw Vlaamse collega’s samen met ‘Den Haag’ aan te spreken op deze onverkwikkelijke gang van zaken?
Nee. De verantwoordelijkheid voor Kerncentrales in Nederland valt onder het gezag van de Rijksoverheid. De nieuwe autoriteit nucleaire veiligheid en stralingsbescherming (ANVS) -voorheen KFD- ziet toe op de veiligheid van nucleaire installaties. - In hoeverre voldoet de kerncentrale in Doel aan de Richtlijn 2009/71/Euratom van de Raad van 25 juni 2009 tot vaststelling van een communautair kader voor de nucleaire veiligheid van kerninstallaties?
Een richtlijn richt zich niet rechtstreeks tot een persoon of organisatie, maar tot de lidstaten van de Europese Unie. In die zin is het de verantwoordelijkheid van de KC Doel om zich te conformeren aan de Belgische wetgeving inzake nucleaire veiligheid die de genoemde richtlijn moet omzetten. De kerncentrale Doel voldoet aan de Belgische wetgeving inzake nucleaire veiligheid. - Kunt u de Staten(commissie) rapporteren over uw bevindingen?
De Staten(commissie) kunnen(kan) eventuele verdere vragen wellicht meenemen in een werkbezoek aan de veiligheidsregio Zeeland.
In de media:
PZC: Zeeuwse Statenfractie GroenLinks hekelt beveiliging kerncentrale Doel
Omroep Zeeland: GL: slecht gesteld met veiligheid kerncentrale Doel
de Volkskrant: Belgische kerncentrale ligt op 5 km van de grens en er is van alles mis mee
PZC: CdK Polman ingelicht na mogelijke sabotage in kerncentrale Doel4