Leen Harpe stelde op 9 september vragen over de voorgenomen aantasting van het gebied Schelphoek. Ziehier de antwoorden van GS:

Toelichting

Wederom werden wij verrast met plannen voor het invullen van een zgn. hotspot uit het Omgevingsplan 2012–2018. De ontwerp gebiedsvisie Schelphoek geeft alle aanleiding tot ongerustheid. Een zeer kwetsbaar gebied dreigt opgeofferd te worden aan projectontwikkelaars.

Het is helaas niet het eerste voorbeeld uit het Omgevingsplan waar de Zeeuwse natuur bedreigd wordt. Genoemd kunnen o.a. worden de nieuwbouw van permanente vakantiewoningen op het Sophiastrand te Kamperland binnen de begrenzing van zowel het Nationaal Park Oosterschelde als van het gelijknamige Natura2000-gebied en de plannen inzake de ontwikkeling van een hotspot op de Veerse Dam.

Vragen

  1. De Provincie Zeeland is in de Zuidwestelijke Delta trekker van de gebiedsalliantie Oosterschelde met als strategie "een duurzaam gebruik van 37.000ha Nationaal park in de Delta gebaseerd op respect voor de natuur en samenwerking tussen mensen". Hoe rijmt die opdracht met de het plan Schelphoek?
    Het voorliggende plan voor Schelphoek is door de gemeente Schouwen-Duiveland samen met belanghebbenden, overheden, ngo’s en burgers opgesteld. Samen werken aan de ontwikkeling van het gebied komt overeen met de alliantiegedachte van de Oosterschelde.
  2. Bij de nadere uitwerking van de hotspots ziet de provincie nadrukkelijk een rol weggelegd voor zichzelf, aldus het Omgevingsplan. Voor Schelphoek is de provincie betrokken via de Alliantie Oosterschelde, een gremium met ruim 45 stakeholders. Is dat voldoende?
    Ja, dat is voldoende, via het Omgevingsplan wordt immers het beleid voor Schelphoek uitgewerkt. De rol van de Alliantie heeft zich beperkt tot het verstrekken van een subsidie. De plek is aangewezen als regionale ontwikkellocatie met potentie voor verblijfsrecreatie, een locatie waar nieuwvestiging van bedrijven, die zich richten op specifiek voor de locatie geldende kansen, mogelijk is. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft gekozen hier invulling aan te geven. De rol van de provincie bij de invulling van regionale ontwikkellocaties is beperkter dan bij de hotspots. In samenspraak met de gemeente is de rol van de provincie hierin bepaald. De gemeente voert de regie en is bevoegd gezag met betrekking tot de ontwikkeling in Schelphoek.
  3. In de Oosterscheldevisie 2012–2018 staat: “Door het verbinden van de ideeën en initiatieven in dit gebied kan mogelijk én de natuur worden behouden én het gebruik worden gefaciliteerd. Hoe moet in deze - met de nadruk op mogelijk - het begrip kwaliteitsverbetering voor de natuur worden uitgelegd?
    De natuurwaarden in de Schelphoek worden behouden door de zonering van functies die in de gebiedsvisie wordt voorgesteld. Met betrekking tot het zorgresort doet de visie richtinggevende uitspraken: de ontwikkeling mag natuurwaarden niet aantasten en moet de landschapswaarden versterken.
  4. Tijdens de onlangs gehouden PAS-discussie werd duidelijk dat dit soort ontwikkelingen beperkend kan zijn voor het verder ontwikkelen van bestaande bedrijvigheid. Is een pas op de plaats in deze niet verstandiger?
    In dit stadium, inspraak op een conceptgebiedsvisie, wordt gewerkt binnen de op dit moment te hanteren kaders voor de PAS. Pas wanneer er een concreet plan wordt opgesteld zal een feitelijke beoordeling op
    grond van de PAS plaatsvinden.
  5. Binnen de begrenzing van Schelphoek bevinden zich veel mosselpercelen. Deze worden al geconfronteerd met een afnemend areaal door oeverbestortingen. In het plan wordt o.a. ruimte geboden voor: "duiklocatie, trailerhelling, jachthaven, ankerplaats en een spitlocatie".  Mogelijk moeten er mosselpercelen komen te vervallen en/of de beoogde activiteiten hebben invloed op de kweek van mosselen. Is er overleg geweest met de sector en hoe wordt dat eventueel financieel gecompenseerd?
    Er is niet apart overleg gevoerd met de mosselsector, wel met visserijsector. In het hoofdstuk 'Recreatie en functies' van de gebiedsvisie Schelphoek is als één van de uitgangspunten het handhaven van mosselpercelen opgenomen.
  6. De Oosterschelde heeft geen mogelijkheden voor het uitgeven van nieuwe mosselpercelen. Welke alternatieven kunt u de vissers in dat geval bieden?
    Het bieden van alternatieven is niet aan de orde, uitgangspunt is immers dat de mosselpercelen worden gehandhaafd.