Het is de derde keer in een maand tijd dat er minder afvaarten zijn door spoedreparaties aan de veerboten. Het was wachten op onderdelen voor de reparatie. Een van de aanbevelingen in het rapport ‘Geen golf te hoog en toch uit de vaart’ d.d. 10 januari 2008 was het op afroep beschikbaar hebben van onderdelen. GroenLinks stelde op 13 juni jl. vragen; eindelijk ontvingen we de antwoorden van GS:

Toelichting

Het is de derde keer in een maand tijd dat er minder afvaarten zijn door spoedreparaties aan de veerboten. Op 12 mei vervielen vier afvaarten door een noodreparatie. Ook afgelopen woensdag was er een aangepaste dienstregeling vanwege een reparatie. Het was wachten op onderdelen voor de reparatie. De Prins Willem-Alexander was uit de vaart en het duurde langer dan verwacht voordat de reparatieonderdelen binnen waren, aldus OmroepZeeland.



Een van de aanbevelingen in het rapport ‘Geen golf te hoog en toch uit de vaart’ d.d. 10 januari 2008 was: “Het consequent, op afroep bij de leverancier, beschikbaar hebben en voor zover nog niet is geschied, aanschaffen van bedrijfsklare reservemotoren en/of andere vitale componenten en onderdelen, het consequent, op afroep bij de leverancier, beschikbaar hebben en voor zover nog niet is geschied, aanschaffen van bedrijfsklare reservemotoren en/of andere vitale componenten en onderdelen (…).”



Vragen

  1. In bovengenoemd rapport staat een aantal aanbevelingen die de toenmalige problematiek met de beide fast ferry’s zou oplossen. Is dit beleid nog steeds actueel?

    De aanbevelingen uit dit rapport zijn overge-nomen en worden nageleefd
  2. Zo ja, hoe is het dan mogelijk dat er recentelijk geen onderdelen voorradig waren voor spoedreparaties?

    Recentelijk heeft zich een aantal storingen in verschillende onderdelen van de schepen voorgedaan. Voor een groot deel van deze storingen waren reserveonderdelen voorradig. Een andere storing betrof echter een onderdeel wat niet bekend stond als storingsgevoelig.
  3. Vindt het college dit acceptabel, juist nu het zomerseizoen in de startblokken staat en er een groter aanbod van passagiers is?

    Iedere storing is er uiteraard één teveel. Wij zijn er echter van overtuigd dat de vervoerder alles binnen de grenzen van het mogelijke doet om storingen te voorkomen. Daarnaast hebben wij een limiet gesteld aan het aantal uitgevallen afvaarten, waar de vervoerder nog steeds onder blijft.
  4. Wie is er verantwoordelijk voor het nakomen van de in 2008 gemaakte afspraken en waarom zijn die afspraken niet nagekomen?

    Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van de opdrachtgever en de vervoerder. Uw conclusie dat afspraken niet nagekomen zijn, delen wij niet. Zoals bij het op vraag drie reeds gesteld, blijft de vervoerder onder de limiet van het aantal uitgevallen afvaarten.
  5. Wat heeft het college gedaan om herhaling van het langdurig uitvallen van een van de boten te voorkomen?

    Zoals u bekend, zijn de aanbevelingen uit het door u aangehaalde rapport overgenomen. Eén van de meest in het oog springende za-ken is de beschikbaarheid van reserveonder-delen in een loods bij het steunpunt Ritthem.
  6. Is er nog steeds de optie voor het inzetten van een extra boot en hoe staat het met de houdbaarheid van de overige in deze relevante aanbevelingen van genoemd rapport?

    Bij uitval van de schepen wordt het alternatief vervoer georganiseerd met behulp van bussen.

Zie ook: Geen golf te hoog en toch uit de vaart (2008)

In de media:

Omroep Zeeland houdt ook een dossier bij over het fietsvoetveer