GroenLinks heeft het voortouw genomen om belangrijke dingen veilig te stellen die door het vorige kabinet-Rutte zijn gesloopt. Van de bezuinigingen op natuur en passend onderwijs tot aan de persoonsgebonden budgetten. GroenLinks heeft ook voor elkaar gekregen dat er voor 2013 enorm wordt ingezet op een duurzame economie. Van een flinke belasting op kolen en aardgas tot het goedkoper maken van zonnepanelen. En GroenLinks heeft hard gevochten voor de crisismaatregel waardoor mensen met lage inkomens gespaard en topinkomens extra worden belast in economisch moeilijke tijden.

GroenLinks heeft de roep van al die mensen op het plein gehoord: bezuinigen op het Persoongeboden Budget maakt wonden die jaren dooretteren. Hetzelfde geldt voor die 50.000 leraren die op 6 maart in de Arena stonden te schreeuwen om het stoppen van bezuinigen op passend onderwijs. Dat is onacceptabel.

“We hebben een begin gemaakt om anderhalf jaar aan beroerd beleid terug te draaien. Dit is stap 1 om te laten zien dat we de crisis op een andere manier kunnen aanpakken. Het gaat over eerlijkheid en onze toekomst. We willen grote gapende wonden liever willen voorkomen dan genezen”, zegt fractievoorzitter Jolande Sap.

Bezuinigingen vorig kabinet-Rutte teruggedraaid

Het aantal bezuinigingen dat GroenLinks uit het oude regeerakkoord heeft kunnen terugdraaien is enorm. Naast die op de natuur en de persoonsgebonden budgetten heeft GroenLinks het voor elkaar gekregen dat ook de bezuinigingen op het passend onderwijs, de cultuur, het openbaar vervoer, de bijstand, griffierechten en de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg teruggedraaid worden.

Vergroening van de economie

Naast het terugdraaien van de bezuinigingen zijn er nog meer typische GroenLinks-punten  binnengehaald, die leiden tot een enorme transitie naar een groene economie. Om duurzame energie te stimuleren komt er een verlaging van het BTW voor zonnepanelen. Maar ook een investering in het isoleren van woningen en het stimuleren van duurzaam bouwen.

Bedrijven krijgen hun kolen en aardgas in 2013 niet meer gesubsidieerd, zodat dat geld niet meer opgehoest hoeft te worden door de burger. We belasten de grootste vervuiling zwaarder, zoals rode diesel en de kilometervergoeding voor vrachtwagens. Dit levert niet alleen vandaag geld op, het levert ook morgen natuurwinst op.

Sociale maatregelen

De crisismaatregel die GroenLinks heeft bevochten om lage inkomens te sparen in deze economisch moeilijke tijden betekent dat de hogere inkomens een half miljard extra worden aangeslagen. Ook de extra belasting op het bijbaantje van de zoon van de bijstandsmoeder schrappen we per direct door de huishoudtoets te compenseren.

Mensen die de maand moeten zien doorkomen met een minimuminkomen maken zich nu grote zorgen voor hun toekomst. Wij hebben 1,5 miljard veiliggesteld om voor deze mensen de lasten te kunnen verlichten. Daar valt niet aan te tornen.

Het is gelukt om de BTW die je betaalt voor je boodschappen, zoals kaas en brood, niet worden verhoogd. Wel komt er een BTW-verhoging op producten die je betaalt voor luxe producten zoals een zeilboot, iPad en ski’s.

Er komt een integrale doorrekening van het Centraal Planbureau. Want GroenLinks wil zien wat de exacte gevolgen zijn van dit pakket voor de koopkracht van al die mensen die het nu eigenlijk al te krap hebben. En dit is pas het begin, dit is stap één naar een groener en socialer Nederland.

Wil je meehelpen aan die volgende stap? Schrijf je in voor onze campagne!