Belastingparadijs: Het 'I am not a crook' van Nederland

[Opinie] Op z'n minst opvallend noemt Kamerlid Jesse Klaver het dat het woord 'belastingparadijs' niet meer gebruikt mag worden. Terwijl Nederland een hub is voor fiscale voordelen voor multinatinationals. PvdA, VVD en D66 steunden de PVV-motie die opriep het woord niet meer te gebruiken... Toch partijen waarvan wij dachten dat ze weten dat U2, the Stones of Starbucks geen kantoren en banen naar Nederland brengen, aldus Klaver. Zij beantwoorden het probleem van belastingontwijking met een variatie op de "I am not a crook"-uitspraak van Nixon. Lees meer >

Brievenbusbedrijven

Recent onderzoek van de Volkskrant toont aan dat maar liefst 91 van de 100 grootste wereldwijd opererende bedrijven actief zijn in Nederland. Het woord actief slaat hier niet op het scheppen van banen, kennis of innovatie, maar op de aanwezigheid van zogenaamde brievenbusmaatschappijen. Firma's die enkel op papier in Nederland gevestigd zijn en zo belastingontwijking op grote schaal mogelijk maken. In Nederland hebben we maar liefst 23.000 van zulke brievenbusbedrijven.

De politieke ontkenning van de fiscale voordelen die multinationals via Nederland genieten, bijvoorbeeld door het woord 'belastingparadijs' in de ban te doen, is schadelijk. Het belemmert de mogelijkheid om de schuldencrisis op een effectieve en sociale manier te lijf te gaan.

Vervolg van dit opiniestuk, geschreven door Jesse Klaver en Bas Eickhout, over belasting ontwijken