De Telegraaf berichtte op 16 augustus dat veel consumenten met zonnepanelen bij de jaarafrekening aanzienlijk minder geld terug krijgen van hun energiebedrijf dan zij hadden verwacht. Met name werd ook DELTA NV genoemd, waarbij het jaarlijks om enige tientallen tot honderden euro’s kon gaan. DELTA NV kiest er voor om het verbruik apart te salderen voor de piek- en dalperiode in plaats van alle opgewekte energie weg te strepen tegen alle verbruikte stroom. Leen Harpe stelde op 16 augustus jl. vragen; ziehier de antwoorden:
(vervolg toelichting:)
Dit valt uit in het nadeel van zonnepaneelbezitters. Uit onderzoek* blijkt dat 4 van de 11 energieleveranciers in de verrekening kiezen voor de ongunstige variant (peildatum 15-8-2014). Als nummer 4 wordt DELTA NV genoemd.
Vragen
- Is uw college bekend met deze berichtgeving en gebeurt dit inderdaad ook bij DELTA NV?
Wij zijn op de hoogte van de berichtgeving in de Telegraaf. Het artikel in de Telegraaf is gebaseerd op een publicatie op de website van Gaslicht.com. Deze berichtgeving is niet volledig afgestemd met DELTA en blijkt onjuist te zijn. Inmiddels heeft Gaslicht.com het bericht gerectificeerd.
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving hanteert DELTA juist een gunstige manier van salderen. De manier van salderen van opgewekte zonne-energie mag, binnen de kaders van de wet, door energieleveranciers zelf bepaald worden. DELTA saldeert opgewekte zonne-energie als volgt:
Het aantal kWh dat een klant verbruikt, wordt weggestreept tegen het aantal kWh dat een klant opwekt per telwerk (hoog- en laag tarief). Wanneer de klant meer opwekt dan hij heeft verbruikt, wordt dit restant verrekend tegen het geldende tarief voor het betreffen-de telwerk (hoog of laag tarief). Over het aantal kWh dat overblijft wordt vervolgens belasting geheven. - Zo ja, hoe is dit mogelijk op basis van het gestelde in het collegeprogramma: “Verder wil het college dat ook DELTA de transitie naar (verdere) duurzame energieopwekking helpt stimuleren of vormgeven.”
Zie antwoord 1. - Bent u van mening dat de handelwijze van DELTA NV geen stimulans is voor duurzame energieopwekking?
Nee, DELTA werkt, samen met zijn klanten, aan het verder ontwikkelen van zonne-energie. Dit is in lijn met het collegeprogramma. - Is deze interpretatie van de DELTA strategie besproken binnen de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA)?
Nee, het is de bevoegdheid van de Raad van Bestuur van DELTA om binnen de kaders en wet- en regelgeving de bedrijfsstrategie te bepalen. Het bevorderen van duurzaam energiegebruik is een onderdeel van deze bedrijfsstrategie. - Bent u voornemens, mede gelet op het gestelde in het collegeprogramma, dit samen met de andere aandeelhouders aan de orde te stellen in de eerstvolgende AvA?
Nee, zie antwoord 3. - Wilt u binnen uw mogelijkheden bij de directie van DELTA NV aandringen op een spoedige bijstelling van dit ontmoedigingsbeleid?
Nee, zie antwoord 1. - Bent u met ons van mening dat in de provincie met het meeste aantal zonuren maximaal ingezet moet worden op een zo optimaal mogelijk maatschappelijk en financieel rendement van zonnepanelen voor de gebruikers?
Wij hechten eraan dat de transitie naar een duurzamere energieopwekking wordt gestimuleerd. Zonnepanelen maken hier een belangrijk onderdeel van uit.