Wederom worden de Staten verrast met een uitnodiging [van GS] voor een besloten bijeenkomst [over DELTA] op 6 februari a.s. Emendo Capital B.V. zal een toelichting geven op het rapport “Gamma Proces, stand van zaken”. Het rapport ligt onder geheimhouding ter inzage vanwege “bedrijfsgevoelige informatie”. Zelfs een geactualiseerd feitenrelaas is geheim verklaard.

De brief van Leen Harpe aan Gedeputeerde Staten:

Geacht college,

Wederom worden de Staten verrast met een uitnodiging d.d. 20 januari 2015 voor een besloten bijeenkomst op 6 februari a.s. Emendo Capital B.V. zal een toelichting geven op het rapport “Gamma Proces, stand van zaken”. Het rapport ligt onder geheimhouding ter inzage vanwege “bedrijfsgevoelige informatie”. Zelfs een geactualiseerd feitenrelaas is geheim verklaard.

Ook zal tijdens de bijeenkomst bedrijfsgevoelige informatie worden verstrekt, aldus de uitnodiging. Het is ondenkbaar dat in die bijeenkomst geen bestuurlijke informatie besproken zal worden. Dit nog los van de vraag wat onder bedrijfsgevoelige informatie wordt verstaan.  Ervaring leert dat het college dit zeer ruim opvat door ook gewone openbare informatie daaronder te rangschikken.

Die beperking kan er toe leiden dat Provinciale Staten onvoldoende in staat zijn hun taak in het kader van de democratische controle op de uitoefening van publieke taken naar behoren te vervullen. Recentelijk bleek nogeens dat het college al vrij snel overgaat tot het bestempelen van informatie als bedrijfsgevoelig en daarmee geheim, zelfs als deze stukken voor het publieke debat van groot belang zijn. Dit heeft tot gevolg dat de Staten deze informatie niet ontvangen of niet kritisch kunnen bespreken tijdens openbare beraadslagingen. Omdat de Staten evenmin beschikken over andere informatie met betrekking tot het reilen en zeilen van de vennootschap komt de democratische controle onder druk te staan.

Dat moge ook blijken uit het feit dat de toegezegde effectuering van de aandeelhoudersstrategie in november 2014 om duistere reden niet heeft plaats gevonden. Essentieel onderdeel daarin is het verhangen van de aandelen Evides. Dat neigt er naar dat van uitstel afstel komt. Kortom de Staten zijn op afstand gezet en voor zover dat niet het geval is mogen zij er in het openbaar niet over praten. Die situatie is volstrekt onwenselijk. U doet met de geheimhouding kennelijk een beroep op art. 11 van de Wob. Dit is onjuist omdat het rapport van Emendo Capital B.V. niet aangeeft  dat het een persoonlijke beleidsopvatting is van het college.

Ik verzoek u de bijeenkomst van 6 februari te beginnen met een openbaar deel. In het openbare deel kan alle bestuurlijke informatie worden gewisseld (aandeelhoudersstrategie). Tevens kan nut en noodzaak worden besproken over het verstrekken van bedrijfsgevoelige informatie in relatie tot het publieke debat c.q. de democratische controle.

Hoogachtend,
namens de GroenLinks Statenfractie,

Leen Harpe