Op de agenda van Provinciale Staten het Bestedingsplan Natuur en Vitaal Platteland 2015. GS stellen voor: *in te stemmen met de kaders en ambitie voor het natuurbeleid, de middelen voor natuur, de ontwikkelopgave platteland, sociaal-economische vitalisering, gronden kavelruilen en betaalorgaan POP; €19,9 miljoen beschikbaar te stellen; * het restant van de ILG-bestemmingsreserve van € 290.849 in te zetten bij het programma Zeeuws Platteland 2.0 in 2016 en verder. Het Statenvoorstel is hier te lezen.
Via het Decentralisatieakkoord Natuur en het Natuurpact is het natuurbeleid volledig naar de provincie gedecentraliseerd. De provincie is verantwoordelijk geworden voor natuurontwikkeling, natuurbeheer, natuurherstel, natuurbescherming en natuurverbreding. Hiervoor komen jaarlijks middelen via het provinciefonds naar de provincie. Hier tegenover staan afspraken die in genoemd akkoord en pact staan verwoord. Naast deze afspraken heeft de provincie zelf ook ambities en beleid in haar beleidsdocumenten verwoord. Met de decentralisatie is de provincie ook verantwoordelijk geworden voor de bredere plattelandsontwikkeling zoals vastgelegd in de Wet Inrichting Landelijk Gebied. In voorliggende statenvoorstel wordt aangegeven wat met de middelen wordt gedaan en wat daarbij de kaders en ambities zijn.
De bijdrage van Leen Harpe:
GroenLinks is blij met dit voorstel, dat een vervolg is op de uitgebreide toelichting van het decentralisatieakkoord. Alleen: is het college te vertrouwen als het gaat over gronden die plotseling beschikbaar komen en waar we over kunnen beschikken? Het college klinkt niet enthousiast. We lopen in Zeeland achter wat betreft natuurbeheer. Daarom is het goed dat wordt gezocht naar samenwerking in natuurdoelen, in plaats van partijen opsplitsen. GroenLinks pleit ook voor samenwerking, maar er zijn zorgen over de bezuinigingen, want natuur staat op achterstand.
Gedeputeerde mevrouw Schönknecht beaamt de terughoudendheid van het college. Daar staat tegenover dat er in 2016 en 2017 extra ontwikkeling plaatsvindt. De gedeputeerde bestrijdt de achterstand op natuur; vanuit de rest van het land wordt met jaloerse blikken gekeken naar Zeeland.
Conclusie:
De Staten stemmen in grote meerderheid in met dit voorstel.
Motie:
SP diende met steun van GroenLinks en D66 een motie in om het Natuurnetwerk Zeeland z.s.m. te voltooien, ook in 2015 e.v. proactief werk te maken van natuurontwikkeling en daarvoor de resterende gronden van de 585ha grond die bij de decentralisatie zijn overgedragen, actief in te zetten. De motie kreeg geen steun van andere partijen en werd verworpen.