Bevlogen Bas Eickhout op ledenvergadering GroenLinks Zeeland

Bas Eickhout, EU-lijsttrekker voor GroenLinks, was te gast op de ledenvergadering van 18 december jl. Hij liet ons zien wat wij merken van Europa en waar de verbanden liggen tussen Europese en lokale zaken. Als campaigner pur sang is Bas vrijwel iedere week te zien of te horen in de diverse media. Op effectieve wijze weet hij het GroenLinkse gedachtegoed aan de man te brengen: helder en vol enthousiasme.

Na een gloedvol betoog van Bas en een uitgebreide discussie met veel vragen uit het publiek, concluderen we dat geen thema zo belangrijk is voor de Zeeuwse politiek én samenleving als Europa. Neem het dossier Thermphos: het belang van Europa had kunnen blijken bij de kwestie van fosfaatrecycling zoals Thermphos dat voor ogen had. Europa had de dumping vanuit Kazachstan kunnen remmen. Jammer genoeg hebben de lidstaten (ook Nederland) die actie van Europa geblokkeerd.

GroenLinks is vóór Europa en neemt als linkse partij een belangrijke plaats in in Europa. Het gaat namelijk niet alleen om markt en munt, maar ook om mens en milieu. We zijn blij met 'Brussel' vanwege regelgeving voor natuur en milieu, en een energieakkoord. Brussel praat wat energie betreft al over 2030, terwijl Nederland met horten en stoten naar 2020 gaat. De komende periode komt de mens meer in beeld: een sociaal Europa! Dat is waar GroenLinks voor gaat, door inzet op schone energie en werkgelegenheid.

Ter inspriatie:
de speech van Bas Eickhout op het GroenLinks-congres van 14 december 2013;
en in de bijgevoegde video: 'Wij willen een andere kant op met Europa'