Fractievoorzitter Leen Harpe stuurde een brief aan Minister-president J.P. Balkenende naar aanleiding van diens bezoek aan Zeeland. Hij had van de MP en lijsttrekker meer begrip verwacht voor het echte probleem waar wij voor staan: omschakeling naar duurzame energie en een vitale economie. Lees de brief in de bijlage

Aan Minister-president J.P. Balkenende

p/a Ministerie van Algemene Zaken

Postbus 20001

2500 EA  Den Haag



Middelburg, 31 mei 2010 / Onderwerp: Tweede kerncentrale

Geachte heer Balkenende,

Afgelopen zaterdag was u te gast in Zeeland. ’s Morgens aan u de eer om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards en ’s middags genoot u naar ik aanneem van ‘the goods and the services’ van het Schelde-estuarium.

Varende langs de koelwaterlozing van de kerncentrale Borsele werd u de vraag gesteld of een tweede kerncentrale een oplossing voor de krimp is. Ik heb mij verwonderd over uw reactie die geen antwoord was op de vraag: “U weet dat het CDA voorstander is van een tweede kerncentrale (...) we zitten in een fase van transitie van de energie ja dan ligt het voor de hand om voor Borsele te kiezen.”

Het is u toch niet onbekend dat een tweede kerncentrale slechts voor 5% in de Nederlandse energiebehoefte zal kunnen voorzien. En waarom zouden we zoveel tijd, energie en maatschappelijke onrust besteden aan 5% van de oplossing. Waarom gaan we niet alle tijd, energie en schaars geld besteden aan de oplossingen waar we het wel over eens zijn? De ruim zeven miljard die u wilt investeren in kernenergie, kunnen beter worden benut voor de omschakeling naar groene energie, te beginnen in Zeeland - de provincie met het meeste aantal zonuren.

Van de lijsttrekker van het CDA, immer een voorstander van –gewaardeerde- inzet van het maatschappelijk middenveld en eigen verantwoordelijkheid van burgers, zou GroenLinks eerder een pleidooi hebben verwacht voor een democratisch en decentraal energiebeleid, waar burgers en bedrijven zelf inspanningen verrichten: solar, warmtepompen, wind, energiebesparing, WKK, groen gas enz. En dat beleid dan betrouwbaar ondersteund door overheidsbeleid. Dat zou aansluiten bij het beleid van ‘Balkenende IV’: “Onze ambitie is dat Nederland de komende kabinetsperiode grote stappen neemt in de transitie naar één van de duurzaamste en efficiëntste energievoorzieningen in Europa in 2020.”

Jammer, heel jammer dat u Zeeland niet, zoals onlangs minister Gerda Verburg, op de kaart heeft gezet als dé provincie voor de biobased economy: “Het is goed dat Zeeland met Biobased Economy vooruit kijkt; zo zorgt de provincie ervoor dat ze ook in de toekomst een goede boterham kan verdienen in de chemische en agro-sector. Het ministerie van LNV en de interdepartementale programmadirectie Biobased Economy ontwikkelen graag samen met de regio deze toekomstgerichte sector verder.”

GroenLinks had van u als MP én lijsttrekker meer begrip verwacht voor het echte probleem waar wij voor staan: de omschakeling naar duurzame energie en een vitale economie. Zeeland en minister Verburg zijn er klaar voor. U ook?

Met vriendelijke groet,

Leen Harpe,

fractievoorzitter Statenfractie GroenLinks Zeeland / kandidaat-Kamerlid GL