Brief van Leen Harpe aan de fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer waarin hij kanttekeningen plaatst bij diens betoog over het vastlopen van het politieke systeem.

CDA Tweede Kamerfractie

t.a.v. de heer S. van Haersma Buma

Postbus 30453

2500 GL  Den Haag

Onderwerp: meer ruimte en versterking van de democratie

7 februari 2014

Geachte heer Van Haersma Buma, beste Sybrand,

Met genoegen heb ik kennisgenomen van uw beschouwing over het vastlopen van het politieke systeem. U spreekt van een wijdverspreid wantrouwen naar de politiek en ook is het vertrouwen in de politiek historisch laag. Het CDA wil de samenleving meer ruimte geven en tegelijkertijd de democratie versterken, door meer directe invloed van burgers op de politiek mogelijk te maken.

Bij GroenLinks Zeeland is deze koersverandering met instemming ontvangen. Het geeft aan dat het CDA midden in de samenleving wil gaan staan en een grotere betrokkenheid van burgers wil entameren. Uw voorstellen geven de mogelijkheid om tot een tweederde meerderheid te komen die voor een wijziging van de Grondwet benodigd is. Chapeau!

Het zij ons vergund een enkele opmerking (geen aanmerking) te maken bij deze revival. De inrichting van ons staatsbestel is al geruime tijd onderhevig aan politieke beschouwingen. Veel verkiezingsprogramma’s verkondigen reeds lang dat de overheid te traag, te log en daardoor te duur is. Veel ook goede en bruikbare ideeën zijn er wel, maar daar is het dan tot op heden ook bij gebleven. De politieke wil was er wel, maar dit kon om meerdere redenen niet tot een koerswijziging leiden.

Zo is Nederland op papier wel een gedecentraliseerde eenheidsstaat, met als adagium "laag doen wat laag kan". Maar of dat in de praktijk ook zo is, betwijfelen wij al geruime tijd. Laat ik beginnen bij de ‘de provinciegrenzen’. Na de splitsing in 1840 van de provincie Holland in Noord- en Zuid-Holland is er op dit vlak eigenlijk weinig meer gebeurd. Het belangrijkste wapenfeit is misschien wel dat wij nu een commissaris van de Koning hebben. Onze - op dit moment zeker - meest in het oog springende taak is wellicht wel het kiezen van de leden van de Eerste Kamer! Het kabinet weet dat!

Dit is al reden genoeg u aan te moedigen door te gaan met deze bestuurlijke innovatie. Dan komen er nóg meer / betere ideeën: opschaling provincies, integratie waterschappen en met regiobesturen, verdwijnt dan ook de voorgestelde kiesdrempel misschien wel weer. Het bestuurlijk opheffen van de waterschappen en deze onder te brengen bij de provincie past naadloos in uw opvatting de democratie te versterken en de directe invloed van burgers op de politiek mogelijk te maken. Het censuskiesrecht heeft zijn tijd nu toch echt wel gehad.

Bij deze brief zijn twee brochures gevoegd met onze gedachten over een betere / doelmatiger overheid, die dicht bij de burger staat en kostenefficiënt is. Wellicht wilt u deze betrekken bij uw verdere plannen in deze.

Tot het geven van een nadere toelichting ben ik graag bereid.

Graag verneem ik uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Leen Harpe,

GroenLinks Statenfractie Zeeland

Wijngaardstraat 11-04, 4461 DA  Goes

Bijlagen:

Gewenste gemeentelijke herindeling

De grootste provincie van Nederland is te klein