Onderbouwd met argumenten vragen wij de lijstaanvoerders na te denken over in het bijzonder een aspect van de energievoorziening en dat is kernenergie. Het is niet uitgesloten dat in de komende periode besluiten moeten worden genomen over investeringen van DELTA in de voorbereiding van een kerncentrale. Dat is een hachelijke onderneming. In Finland liep de bouw van een nieuwe reactor volledig uit de hand (van 3,5 miljard naar meer dan 7 miljard euro), in Amerika moest Obama 8 miljard dollar garanties geven voor de bouw van een nieuwe centrale. Dit type avonturen lis voor DELTA te hoog gegrepen! Terwijl investeren in duurzaamheid minder risico’s en meer zekerheid meebrengt. Lees verderop de tekst van de brief en in de bijlage de argumenten voor duurzaam.

Aan betrokkenen bij collegevorming Zeeuwse gemeenten d.t.v. de raadsgriffier
met het verzoek deze brief ter hand te stellen van de lijstaanvoerders

Onderwerp: Een beter financieel scenario    
Middelburg / Antwerpen, 24 februari 2010

Geachte mevrouw/mijnheer,

U staat aan het begin van een nieuwe collegeperiode. Vanzelfsprekend wensen we u alle wijsheid toe bij het samenstellen van een beleidsprogramma voor de komende vier jaren. Het kan bijna niet anders, iedere zichzelf respecterende partij ging er in haar verkiezingsprogram op in, of er wordt aandacht besteed aan de klimaat- en energieproblematiek. Gelukkig heeft een gemeente veel mogelijkheden om een duurzaam energiebeleid te bevorderen; ook daarvan stonden vele voorbeelden in uw programma’s. Het is daarbij een gelukkige omstandigheid dat werken aan duurzame energie óók veel werkgelegenheid met zich meebrengt. In tijden van economische moeilijkheden een sprankje hoop.

Voor één aspect van de energievoorziening vragen wij uw bijzondere aandacht. En dat is kernenergie. Het is niet uitgesloten dat u in de komende periode ongetwijfeld besluiten moet nemen over investeringen van DELTA in de voorbereiding van een kerncentrale. Voor de bouwbesluiten lijkt een tijdsbestek van vier jaar wat kort.

GroenLinks en Groen! willen u graag onder de aandacht brengen dat investeren in kernenergie een nogal hachelijke onderneming is. In Finland liep de bouw van een nieuwe reactor volledig uit de hand (van 3,5 miljard naar meer dan 7 miljard euro), in Amerika moest Obama 8 miljard dollar garanties geven voor de bouw van een nieuwe centrale. Dit type avonturen lijkt voor DELTA te hoog gegrepen! Terwijl investeren in duurzaamheid minder risico’s en meer zekerheid meebrengt.

In de bijlage bij deze brief geven GroenLinks en Groen! een beknopte tekst met goede argumenten voor duurzaamheid. Wij vertrouwen erop dat u in uw gemeente een toekomstgericht energiebeleid wilt voeren en uw gemeente (en DELTA) wilt behoeden voor financiële rampen.

U dankend voor uw aandacht,

Leen Harpe, voorzitter Statenfractie GroenLinks      
Johan Malcorps, lid partijbestuur Groen! Antwerpen(www.groenantwerpen.be)