De Zeeuwse Statenfractie brengt met een brief twee zaken onder de aandacht van Rutte en Verhagen: het niet nakomen van de afspraak met Vlaanderen over de Hedwigepolder en het niet opheffen van de waterschappen, ondanks een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder het CDA. Verderop is de inhoud van de brief te lezen
Aan de heren M. Rutte en M.J.M. Verhagen
p/a het Algemeen Secretariaat van de VVD
Postbus 30836
2500 GV DEN HAAG
Onderwerp: conceptregeerakkoord
Middelburg, 7 oktober 2010
Geachte heren Rutte en Verhagen,
Een tweetal zaken wil ik namens de Zeeuwse GroenLinks Statenfractie onder uw aandacht brengen.
Hedwigepolder
Het regeerakkoord tussen uw partijen heeft ons op veel punten niet echt verrast. Dat neemt niet weg dat wij teleurgesteld zijn over de wijze waarop inwoners van Zeeland (en anderen) op het verkeerde been worden gezet. Zeker als het gaat om de passage inzake de Hedwigepolder:
“Nu de verdieping van de Westerschelde is afgerond, wordt er in overleg met Vlaanderen een alternatief ontwikkeld voor de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Daarbij wordt ook gedacht aan de plannen die eerder door de Zeeuwse waterschappen zijn ontwikkeld.”
Feitelijk staat er: 'Nu de verdieping van de Westerschelde is afgerond, zullen wij ons best doen om de afspraak met Vlaanderen, het convenant met het Provinciaal Bestuur van Zeeland en de natuur- en milieuorganisaties niet na te komen'. Dat is in schrijnende tegenstelling met hetgeen u belooft aan het begin van uw akkoord:
“Het kabinet respecteert internationale verdragen. Ook verdragen bieden burgers en hun grondrechten bescherming.”
Het zal u niet onbekend zijn dat de afspraken voortkomen uit de door CDA- en VVD-bewindslieden ondertekende verdragen met Vlaanderen. Daarin is het ondeelbare drieluik ‘veiligheid, natuurlijkheid en toegankelijkheid’ verwoord en verankerd.
In onze provincie heeft, mede dankzij ’nervositeit van bestuurders’ (de NRC heeft dat indertijd haarfijn verwoord), een soms emotionele, maar vooral gevoelige discussie plaatsgevonden. Dat bracht de natuur- en milieuorganisaties in een positie dat zij wel beroep aan moesten tekenen om gemaakte afspraken na te laten komen.
Het kabinet heeft toen moeten constateren dat er geen andere mogelijkheid was dan de Hedwige onder getij te brengen om de verdragen met Vlaanderen na te komen. De toenmalige minister van buitenlandse zaken Verhagen heeft die afspraken aan zijn Vlaamse collega bevestigd.
U bereikt met uw voornemen de verdragen open te breken een aantal zaken:
• u schendt afspraken met de natuur- en milieuorganisaties;
• u lokt daardoor mogelijk een nieuwe juridische procedure uit;
• u ontkent de conclusie van het vorige kabinet, waar de heer Verhagen deel van uit maakte, in deze;
• u rijt oude, nog niet geheelde wonden in de Zeeuwse samenleving weer open;
• kennelijk heeft u heel veel geld over om de dan noodzakelijke Deltadijk tussen de Prosper- en Hedwigepolder aan te leggen voor circa € 10 mln per kilometer.
Het is zonneklaar dat u, na de commissies Maljers en Nijpels en het rapport van de Grontmij, een afgeronde discussie kansloos heropent. Het dringende verzoek is om van deze - voor de Zeeuwse samenleving - kwetsende schijnbeweging af te zien.
Waterschappen
In de Tweede Kamer is een meerderheid om de waterschappen op te heffen. Ook het CDA heeft dat als onwankelbaar punt in haar programma staan. Het ware te verwachten dat uw regeerakkoord deze immense bezuiniging direct in zou koppen. Het tegendeel is echter het geval. Dat wordt duidelijk in het volgende citaat uit de financiële bijlage van het akkoord.
“Een deel van de rijkstaken op terrein van water (beheer en onderhoud van primaire waterkeringen) wordt overgedragen aan waterschappen. Dit leidt tot een besparing op de rijksbegroting (Infrastructuurfonds). Waterschappen kunnen deze taken structureel financieren uit de efficiencywinsten uit operatie-Storm (eigen voorstel waterschappen). De eerste jaren financieren ze dit zelf voor door in te teren op hun vermogen (zonder extra lastenverhoging).”
De consequenties zijn enorm. Het beheer en onderhoud van primaire waterkeringen betreft o.a. de Deltadijken (stormvloedkering). Een forse en kostbare taakuitbreiding voor de waterschappen. De eerste jaren zou ingeteerd kunnen worden op de eigen vermogens. Hoe is dat mogelijk wanneer bedacht wordt dat waterschappen, behoudens een zekere beperkte reserve, geen winst mogen maken!
Wij geven u het antwoord: het betreft een slimme lobby van de waterschappen met als gevolg (“na de eerste jaren”) een enorme lastenstijging voor de burgers en een forse bezuiniging op uw begroting. Op deze manier wordt een miljoenenbezuiniging, die burgers gaan betalen, ingeboekt.
Ons advies is – evenals een meerderheid in de Tweede Kamer dat van mening is - de waterschappen op te heffen en op die manier een forse bezuiniging in te boeken zonder op de kwaliteit van de uitvoering in te boeten, waarmee invulling wordt gegeven aan het verminderen van de bestuurlijke drukte.
Dat idee hebben wij als discussiestuk uitgewerkt in bijgaande brochure: “De grootste provincie van Nederland is te klein.”
Tot het geven van een nadere toelichting zijn wij graag bereid.
Hoogachtend,
namens de GroenLinks Statenfractie,
Leen Harpe, fractievoorzitter,
Scholeksterstraat 76, 4332 CC Middelburg
In de pers:
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7424951/Alternatief-Hedwige-misleidt-Zeeuwen.ece