Nav een kop in "Energie Actueel" d.d. 1 febr. “Hoogspanningsbeheerder TenneT gaat kabels ondergronds leggen” was er bij GroenLinks sprake van spontane vreugde. Hoop gloorde aan de kim... De fractie schrijft een brief aan TenneT
"Geachte directie,
In ‘Energie Actueel’ van 1 februari jl. trof ik de volgende kop aan: “Hoogspanningsbeheerder TenneT gaat kabels ondergronds leggen”. Reden voor spontane vreugde omdat ik me de discussies in Zeeland nog goed herinner: hoezeer wij ons Nationale Landschap willen beschermen, ook ter wille van recreatie en toerisme. Maar, zo bezwoeren uw medewerkers: ‘Dat gaat écht niet, jullie zullen het met masten moeten blijven doen’. Hoop gloorde aan de kim…
Mijn blijdschap verdween snel, omdat bleek dat u deze proeven in ons buurland gaat doen: Duitsland. Dat treffen onze oosterburen dan maar. Terwijl ze het toch al goed voor elkaar hebben: hun nieuwe elektriciteitscentrales plaatsen ze in Nederland vanwege een gebrek aan Duits koelwater. En nu mogen ze ook nog ondergrondse hoogspanningskabels tegemoet zien.
In het Zeeuwse Nationale Landschap ‘Zak van Zuid Beveland’ zullen we straks twee rijen hoogspanningsmasten zien, vooral vanwege de elektriciteit die naar Duitsland gaat. En we zullen koeltorens hebben omdat de Schelde al die weggegooide energie (koelwater) niet kan verdragen.
In het normale maatschappelijke verkeer is een evenredige verdeling van lusten en lasten een buitengewoon belangrijk uitgangspunt. Nu we dit dossier overzien, lijkt het ons dat Duitsland de lusten en de lusten krijgt, en Zeeland de lasten en de lasten. Hoe internationaal georiënteerd GroenLinks ook mag zijn: wij zijn van oordeel dat dit geen goede verdeling is. Nog afgezien van het feit dat we wellicht veel meer en beter op decentrale energievoorziening kunnen overstappen.
Vanzelfsprekend begrijpen we best dat u door uw semicommerciële status dient te kiezen voor uw eigen belang en beleid. Reden waarom we een afschrift van deze brief aan minister Verhagen zenden. Wij vermoeden nog enige invloed van het ministerie van EL&I op het beleid van uw onderneming.
Tenslotte, u zult begrijpen dat wij opkomen voor de Zeeuwse belangen en dat we graag de Zeeuwse 380 kV-leidingen ondergronds willen. Zeker in de kwetsbare delen van onze provincie. Nu het in Duitsland kan: waarom dan niet in Zeeland?
Hoogachtend en uitziend naar uw antwoord,
Leen Harpe, lijsttrekker/fractievoorzitter GL Zeeland
c.c. Minister Verhagen, pers"