Het busvervoer in Zeeland staat door bezuinigingen onder druk. Dit is de afgelopen tijd reden geweest van vragen over bijvoorbeeld het handhaven van bestaande haltes. In Gelderland introduceert de vervoerder flexibele in- en uitstapplaatsen. GroenLinks stelde op 17 november jl. vragen. GS antwoorden als volgt:

Vervolg Toelichting

In de provincie Gelderland introduceert de vervoerder flexibele in- en uitstapplaatsen. Het gaat om een proef waarbij passagiers op elke gewenste plek kunnen uitstappen. De proeven met de zgn. flexstop hangen samen met de door de provincie gewenste inkrimping van vaste busdiensten en het zoeken naar flexibele vervoersvormen.[i]

Vragen

  1. Bent u bekend met de flexstop en is deze mogelijkheid voor Zeeland onderzocht?

    Ja, wij weten dat in december 2014 op de Veluwe een nieuwe dienstregeling start, die voorziet in flexstops. Voor Zeeland is deze mogelijkheid niet onderzocht.
  2. Zo neen, bent u bereid onderzoek te doen naar deze mogelijkheid?

    Nee, wij vinden dit een taak voor de vervoer-der, die belast is met de ontwikkelfunctie voor het openbaar vervoer. Voor het kernnet, dat de regio's en grotere kernen onderling verbindt, geldt overigens het uitgangspunt dat het aantal stops wordt beperkt, zodat de bussen goed door kunnen rijden.
  3. Kunt u onderzoeken of te vervallen bushaltes (deels) kunnen worden gecompenseerd door flexibeler in- en uitstap mogelijkheden?

    Wij komen hieraan tegemoet met de invoering van de haltetaxi, een vraagafhankelijke vervoersmogelijkheid voor halten die niet (meer) worden aangedaan door de vaste bus.
  4. Kunt u toezeggen dat er – naar voorbeeld van de provincie Gelderland - proeven zullen worden genomen met de flexstop?

    Nee. Zie het antwoord op vraag 2.
[i] http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/proef-syntus-bus-uit-waar-je-ma…