De Brabants Zeeuwse werkgeversvereniging (BZW) en de Kamer van Koophandel (KvK) willen beheer, onderhoud, uitbreiding en exploitatie van de A58 tussen Vlissingen en Eindhoven overnemen. Dat staat in een rapport dat de BZW vorige week heeft ingediend bij de minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen.
Het bedrijfsleven in Brabant en Zeeland wil verbetering, onderhoud en exploitatie van de A58 zelf ter hand gaan nemen. De werkgevers vinden het onverantwoord om nog 20 jaar te moeten wachten totdat de overheid voldoende geld beschikbaar stelt voor de aanpak van knelpunten op het traject Eindhoven-Vlissingen. Door het heft in eigen hand te nemen, kan dat volgens hen allemaal veel sneller en ook nog eens goedkoper.
De indieners hebben woensdag minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen een gelikt bidbook met het plan aangeboden. In het plan komt het beheer van de weg in handen van een nieuwe onderneming ZuidNet A58, een initiatief van onlangs opgerichte en in Middelburg gevestigde Stichting A58, waarin de BZW en de Kamer van Koophandel gezamenlijk optrekken.
ZuidNet A58 garandeert een goede doorstroming van het verkeer tot 2040 en wil de knelpunten zoals bij knooppunt Sint-Annabosch-Galder en tussen Tilburg en Eindhoven versneld aanpakken. Het consortium bestaat uit private partijen als meerderheidsaandeelhouder (51 procent). De overige aandelen zijn van de overheid.
De deelnemers willen zich laten betalen op basis van een prestatiesysteem met een hogere bonus als er weinig files zijn en uit de exploitatie van reclameborden, verzorgingsplaatsen, servicestations en dergelijke. De financiering komt vanuit het bedrijfsleven. Uiteraard betaalt het Rijk dit op termijn wel terug, met rente. Daarvoor in ruil is het plan wel sneller dan gepland uitgevoerd.
Het plan komt er volgens GroenLinks toch vooral op neer dat de BZW en KvK de A58 in een voorkeurspositie plaatsen ten opzichte van andere wegen. Immers: de door het bedrijfsleven noodzakelijk geachte maatregelen worden wel door het bedrijfsleven voorgefinancierd, maar de rekening komt uiteindelijk toch bij de overheid terecht.
Geld dat nu niet beschikbaar is in het Meerjarenplan Infrastructuur Ruimte Transport (MIRT) wordt op deze wijze feitelijk wel nu al uitgegeven. Volgens het plan betaalt de overheid over de voorfinanciering een rente van 4,5%. Daarnaast zullen volgens het consortium ook provincies en gemeenten in de kosten moeten bijdragen. Deze constructie maakt voor de Rijksoverheid de weg vrij binnen het MIRT bezuinigingen door de voeren en deze op provincies en gemeenten af te wentelen. Het consortium rekent zelf met een rendement van 15% op het eigen vermogen van de aandeelhouders.
Bovendien plaatst het bedrijfsleven zich in een strategische positie, omdat het zelf in belangrijke mate kan bepalen welke werkzaamheden wel (en dus ook: niet) worden uitgevoerd. De rekening daarvan wordt later alsnog naar de overheid doorgeschoven. Daarnaast bepaalt volgens het plan in de toekomst het bedrijfsleven en niet langer de overheid aan wie de werkzaamheden aan de weg (langjarig) worden gegund.
In de pers:
Omroep Zeeland:
http://www.omroepzeeland.nl/166331/2011-06-04/anwb-overname-a58-slecht-…
http://www.omroepzeeland.nl/165762/2011-06-01/bzw-en-kvk-willen-beheer-…
Brabants Dagblad:
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/8818530/Bedrijven-willen-A58-overn…
Eindhovens Dagblad:
http://www.ed.nl/verkeer/8803581/Bedrijfsleven-wil-beheer-A58-overnemen…
Omroep Brabant:
http://www.omroepbrabant.nl/?news/156082812/Plan+overname+beheer+A58+ge…
PZC:
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/8803474/Bedrijfsleven-wil-beheer-A58-ov…