Gedeputeerde Marten Wiersma schreef een serie columns over de verbouwing van zijn huis. PZC publiceerde de columns. Een interessant relaas met een verbluffend resultaat. Daar mag hij best trots op zijn!
Deel 1: Isoleren moet je leren
Een honderd jaar oud huis is niet echt energievriendelijk. Dankzij een houtkachel, zonnepanelen, een zonneboiler en spaarzaam gedrag is het energiegebruik binnen de perken te houden. De binnenkant geïsoleerd waar dat redelijkerwijs kon en een zuinige ketel is geïnstalleerd. En toch: niets verhullende infraroodfoto’s in de krant van januari 2009.
In 2020 moeten - een voorschrift van de Europese Unie - alle nieuwe woningen energieneutraal zijn. Dat is dan de standaard. En een slecht geïsoleerd huis daalt dan in waarde. En het is vandaag al minder comfortabel dan wenselijk. Daarom moet het maar gebeuren. De hele schil (ramen, muren, vloer en dak) isoleren.
En dan doe je datgene wat de overheid vraagt: ‘Doe meer met minder’. Dus op naar www.meermetminder.nl. Overzichtelijk, informatief. Wat zoek ik? Een aannemer. De eerste twee vermeldingen op de Zeeuwse lijst maar een mailtje gestuurd om contact te leggen.
Wat blijkt? Eén ervan is ‘slechts’ EPA-adviseur die een overigens zeer nuttig en noodzakelijke schets geeft van je huis, en daaraan een ‘energielabel’ hangt. Juist per 1 januari 2010 is het nieuwe EPA(Energie-Prestatie-Advies)-systeem in werking getreden. Het tweede contact leidt naar een leverancier van bouwmaterialen die te kennen geeft ‘niets voor een particulier te kunnen doen’. Al met al blijkt de bezuinigingsdrift in de Zeeuwse bouw- en installatiewereld nog niet zo groot. Terwijl hier een grote markt open ligt, (ook financieel) ondersteund door overheidsbeleid.
Intussen zijn er, in februari 2010, twee adviseurs actief. Beiden maken een advies. Waarom twee?
Omdat het hier een behoorlijke klus betreft. Dan kun je als eigenaar maar beter niet over één nacht ijs gaan. We gaan het beste advies kiezen. Welke maatregelen zijn nodig en mogelijk? Hoe halen we het beste resultaat? Als het kan op weg naar een energieneutraal huis. Dat evenveel energie produceert als het oplevert. Of dat lukt? We zullen het zien.
Deel 2 : Tekenen en rekenen voor goud
We zijn al weer vele weken verder. De adviseurs hebben ons bezocht en met meetlinten en tekenblokken de situatie in beeld gebracht. Ramen, deuren, dak en vloer. De cv-ketel, de zonneboiler, noem maar op. Dan komen de adviezen binnen. Het lezen van een dergelijk advies valt nog niet mee. Het vergelijken van de twee ook niet, we gaan er een avond voor zitten. Uiteindelijk maken we een keuze. Jammer voor nummer twee.
Maar dan zijn we er nog niet. In de bestaande situatie krijgt ons huis een C-label. Met alle maatregelen klimt dat naar een B-label. Maar we gaan voor goud. We willen een A-label, als het kan. Dat betekent dus: ook de achterwand, meer zonne- energie op het dak, betere maatregelen om de voordeur af te dichten enzovoort. Onze adviseur waarschuwt in bedekte termen dat die extra maatregelen wel geld kosten. Dat begrijpen we. Opnieuw wordt er gerekend en getekend. En komen de technici langs om na te gaan welke maatregelen uitgevoerd moeten worden.
Dat betekent grondige inspecties aan de binnen- en buitenkant. Wat zitten er dan veel specifieke dingen aan een oud huis. Hier ligt een afvoer van regenwater, daar zit een pompje voor het opgevangen regenwater onder het terras. En daar lopen de kabels van de satellietschotels, de Gridfits van de PV- panelen zijn op die slaapkamer gemonteerd. Inderdaad, de huidige zonnepanelen moeten worden verplaatst, de hoogrendementspanelen moeten op de beste plek komen.
Nog net voor 1 maart wordt de aanvraag voor zonne-energiesubsidie ingediend. Voor 2200Wattpiek. Wie weet kunnen we daarmee voorzien in ons eigen stroomverbruik!
De technici: aannemer, glasbedrijf en installateur vertrekken weer. En wij worden steeds nieuwsgieriger hoe de plannen (en de rekening) er uit gaan zien.
Deel 3: Groenfinanciering is nog een hele klus
Het is april en we wachten de offertes van de aannemerscombinatie af. Zo nu en dan wordt er nadere informatie gevraagd. En er wordt gediscussieerd over hoeveel zonnepanelen er op de dakkapel passen. Het is toch de bedoeling dat er voldoende stroom wordt opgewekt om in de eigen behoefte te voorzien. Internetsites worden geraadpleegd, panelen worden vergeleken op prestaties en prijzen. Jammer dat Delta de hoogrenderende panelen niet kan leveren. Op naar een andere leverancier.
Het lukt om een oplossing te vinden om geschikte panelen te vinden. Half mei komt er goed nieuws: We krijgen subsidie van de Nederlandse regering voor onze zonnepanelen. Begin mei is er geloot. Er kwamen zeventienduizend aanvragen binnen en men kon er slechts vierduizend honoreren. Nu zijn we straks officieel een energieproductiebedrijf en Delta Netwerkbedrijf zal jaarlijks onze opbrengst doorgeven aan Agentschap. nl. Die controleert dan en betaalt vervolgens uit. Dat doen ze dan vijftien jaar lang. Je kunt je een eenvoudiger systeem voorstellen. Laten we het erop houden dat de regering een moeizame verhouding heeft met duurzame energie.
De kosten voor de hele isolatie- operatie lopen op. Daar moeten we waarschijnlijk geld voor lenen. Gelukkig biedt ook hier de site www.meermetminder.nl/ home uitkomst: Er zijn ‘Groenfondsen’ beschikbaar. Dat betekent goedkoper lenen. Dat blijkt minder eenvoudig dan gedacht. De enige bank die deze service beschikbaar heeft is de Triodosbank. Zeer behulpzame mensen, daar niet van.
Maar je moet wel op zoek naar je hypotheekakten, uittreksels uit bevolkingsregister, eigendomsbewijs, loonstroken en zo meer. En natuurlijk verklaringen van de EPA-adviseur dat je twee labelsprongen maakt. Het wordt een heel pakket. En dan volgt na twee weken het bericht dat de regering heeft besloten om de groenfinanciering voor particulieren te beëindigen. We houden toch de moed erin.
Deel 4: Subsidie is minder dan vergunning kost
De vakanties zijn achter de rug, en de laatste puntjes worden op de i gezet voor het isolatieproject. Er wordt druk gesproken over de detaillering: hoe met het met de vloerisolatie, en, o ja, de schoorstenen moeten in dezelfde stijl als de muren. De panelen tussen de ramen in de dakkapellen, wat zitten er veel bijzonderheden aan een oud huis. Offertes worden bijgesteld en, waren er al bang voor, het eindbedrag gaat flink omhoog.
Gelukkig krijgen we nog een beetje subsidie van ‘Meer met Minder’. Maar de gemeentelijke subsidie is lager dan de kosten van de bouwvergunning!!
Dan wordt het oktober en de werkzaamheden starten. Steigers gebouwd, veel steigers. En voorbereidoor dende werkzaamheden: alle roosters, bevestigingsplekken voor lampen, roosters, ventilatiegaten, vogelnesten etc. worden verhoogd.
Vervolgens gaat het dak eraf. In een rap tempo wordt er een warme deken op gelegd. Het weer werkt mee, en zonder al te veel tegenslag liggen de dakpannen er weer op. Super!
Dan worden we ingepakt; in plastic. De nieuwe pleisterlaag moet in droge omstandigheden worden aangebracht.
De isolatie, meer dan 10 cm, zit erop. Daar overheen een kunststof druklaag en daar overheen mooi pleisterwerk. Een nieuwe voordeur, inclusief kozijn. Her en der een nieuwe onderdorpel, de overstekken vernieuwd, de dakkapellen weer voor jaren in orde. De dakgoot, inclusief nieuwe klossen, mooi strak. Maar jammer van de oude: die deed meer dan 100 jaar dienst. Die oude klossen bewaar ik: Pure nostalgie.
Intussen is ons huis -dat je niet meer kunt zien- ‘the talk of the town’. Velen kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en stappen uit auto’s om het werk te beoordelen of te bewonderen.
Deel 5: Samenwerken blijkt moeilijk in de bouw
Het is inmiddels december geworden. En de kou is vroeg ingevallen. We treffen het, de isolatie kan gelijk z’n werk doen. En dat merken we. De woonkamer is nu in een half uurtje warm, waar we anders twee uur van tevoren maatregelen moesten treffen. Ook de slaapvertrekken zijn een stuk comfortabeler. Jammer genoeg zijn nog niet alle HR++ ramen geplaatst. Samenwerken in de bouwsector blijkt moeilijk, heel moeilijk. Gelukkig hebben we het te druk om ons er druk over te maken. Maar in een verloren ogenblik denken we wel eens aan alle kosten die dat met zich meebrengt… De winter is nu echt begonnen, en mede daardoor duurt het karwei langer dan voorzien. Postbodes en krantenbezorgers moeten steeds meer moeite doen hun bestellingen af te leveren, zelf is het ook kruip-en- sluipwerk om binnen te geraken.
De PZC vermoedt dat Christo een kunstwerk afleverde in ’s-Heer Hendrikskinderen. Een mooie foto is het resultaat. Een week voor de kerst worden de steigers weggehaald en maken we de balans op: Een lijstje van een 20 tal kleinere punten: her en der een raampje, daar een rooster, het straatwerk, een afvoerputje herstellen enz.
enz. Dat komt in januari. Van de mensen in de buurt nemen we de complimenten in ontvangst: ‘ Wat is het mooi geworden…!’. En met veel genoegen zien we de sneeuw op het dak niet smelten, terwijl in dat nieuwbouwwijkje in het dorp de sneeuw al na een paar dagen is gesmolten.
Het wordt echt tijd dat de bouwverordening wordt aangepast. Het is toch echt te gek dat we nog steeds slecht geïsoleerde huizen bouwen!
Deel 6: Trots op behaalde resultaat: van energielabel C naar A+
zaterdag 22 januari 2011 | 08:07 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 22 januari 2011 | 08:10
Het is Nieuwjaar, de sneeuw is gesmolten en we vinden ons huis steeds mooier: alle muren staan strak, alle vensterbanken zijn identiek, de donkere houten opbouw is eraf. En nog belangrijker: de energie-adviseur bepaalt het nieuwe energielabel: we gaan van C naar A+! Dat is de op één na hoogste categorie. Als we volgend jaar nog wat extra zonnepanelen leggen (Zeeuwind heeft een actie, en ook www.wijwillenzon.nl / heeft een mooie aanbieding) dan kunnen we zeker in onze behoefte aan elektriciteit voorzien. Daarna de vloer nog isoleren (dat gaan we zelf doen).
Bij de toepassing van vloerverwarming (in die nieuwe vloer) is lage temperatuurverwarming (en koeling!) mogelijk via een warmtepomp. En dan kan ook de gasrekening de deur uit.
Kortom, we hebben een boeiend traject achter de rug waarin we de kwaliteit (en de waarde) van onze woning fors hebben verhoogd. Waarin we comfortabeler kunnen wonen. En die veel, veel minder energie verbruikt. Daarmee halen we een A+ label.
Met een paar aanpassingen: vloer (of misschien toch een warmtewand) en nog wat zonnepanelen haalt onze woning met gemak een A++ label. Met andere woorden: ook een huis van meer dan honderd jaar oud is CO2-neutraal te maken. Waarin de gas en stroomrekening tot een absoluut minimum is gedaald en het gevoel van onafhankelijkheid is versterkt. Een traditionele 'housewarming' is bij ons niet nodig. Wij denken er over na om een 'warm houseparty' te organiseren. Voor iedereen die wel eens wil weten wat we gedaan en bereikt hebben. Wíj zijn er trots op!
Marten Wiersma