De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Essent-helft van de kerncentrale Borssele niet aan RWE verkocht mag worden. Daarmee hecht de Hoge Raad veel gewicht aan de statutaire bepaling dat de kerncentrale in publieke (overheids)handen moet blijven. Een overwinning voor Delta. Maar wat heeft men gewonnen?

Duidelijkheid over publiek bezit van kerncentrales. Deze lijn doortrekkend, ook voor de plannen voor een tweede kerncentrale, zal Delta op zoek moeten naar publieke aandeelhouders. Dat zal niet zo gemakkelijk zijn. En alleen kan Delta de noodzakelijke zes miljard euro aan investeringen nooit betalen. Nu de Hoge Raad sterk hecht aan publiek bezit, is een slimme constructie met financiering via klanten/afnemers ook zeer twijfelachtig. Immers: wie betaalt (investeert), zal ook bepalen! In dat opzicht is het verwonderlijk dat gedeputeerde Van Beveren EDF (het Franse atoombedrijf) als eigenaar niet bezwaarlijk vindt.

Wat Delta ook gewonnen heeft, is een partner in de huidige kerncentrale, bestaande uit een zwakke holding (ERH) met daarachter meer dan 130 aandeelhouders: provincies en gemeenten uit het zuiden en oosten des lands. Die ooit dachten hun deel in KCBI voor € 950 miljoen te verkopen. Met andere woorden: een partner die duidelijk niet tevreden is en al het mogelijke zal doen het geld alsnog binnen te krijgen.



Het lijkt erop dat Delta, met het tot vervelens toe gehanteerde adagium dat in Zeeland een stevig draagvlak is voor kernenergie, in haar eigen zwaard is gevallen. Op die ‘aantrekkelijke kant van Zeeland’ is RWE afgekomen, en die had er vele honderden miljoenen voor over om een vergunning voor een nieuwe kerncentrale in de wacht te slepen. Dat is nu mislukt. Maar of Delta nu de Essent-helft gemakkelijk kan kopen (en betalen!!) is zeer de vraag. Nog afgezien van de mission impossible van die tweede centrale!



Overigens valt er over dat draagvlak in Zeeland nog wel wat te zeggen: De energiemonitor, in opdracht van DELTA uitgevoerd door TNS NIPO, laat zien dat er in Zeeland en zeker in Borssele meer mensen voorstander zijn van kernenergie. Die boodschap is luid en duidelijk gecommuniceerd door DELTA. Wat ze niet vermelden is dat nog veel meer mensen voorstanders zijn van duurzame energie. De cijfers voor Zeeland op de vraag ’Wat is goed voor het opwekken van elektriciteit?’ luidt:

kolen 15%, kernenergie 48%, aardgas 53% en als grote winnaar: windenergie met 92%. En toen Omroep Zeeland de opinie peilde inzake het bergen van kernafval in kleilagen, bleek 70% van de Zeeuwen dat geen goed idee te vinden. Met andere woorden: Delta zal zich met dat draagvlak nog wel eens achter haar oren moeten krabben! En op z’n minst sterker in windenergie investeren!



Tenslotte: de Hoge Raad-uitspraak van vorige week is niet de laatste in deze reeks. Maar de richting is zo duidelijk dat DELTA én haar aandeelhouders zich nog eens heel goed moeten beraden over de nucleaire koers van DELTA. Zeker nu de Europese Commissie in een nieuwe ontwerprichtlijn stelt dat lidstaten hun eigen radioactieve afval in eigen bodem dienen te bergen. Dat laatste is inmiddels geblokkeerd door kabinet en provincies. Mission impossible dus. Duurzame energieopwekking is de enige oplossing.



Leen Harpe, fractievoorzitter