PZC - Chiel Jacobusse 'Het kleinst van Zevenhoven.' Fanatieke vogelaars weten direct wat met deze term bedoeld wordt. Sinds enige tijd zit in het natuurgebied de Groene Jonker bij Zevenhoven in Zuid-Holland een paartje van het zeer zeldzame kleinst waterhoen. U moet zich voorstellen een waterhoentje ter grootte van een mus met een felrood oog en een gifgroene snavel.

Het kleinst waterhoen staat te boek als een schuwe vogel die uiterst teruggetrokken leeft. In de Groene Jonker echter laten de vogels zich ongehinderd tot op drie meter afstand zien.

Het kleinst waterhoen is niet de enige bezienswaardigheid. Op meer plaatsen in het gebied huizen porseleinhoentjes. Iets minder zeldzaam, maar even teruggetrokken levend als het kleinst waterhoen. Veel fanatieke vogelaars hebben deze soort nooit in hun leven gezien. Verder wemelt het langs de wandelpaden van allerlei andere watervogels. Lepelaars, purperreigers, kemphanen, geoorde futen, zwarte sterns en bosruiters.

De Groene Jonker is een net ingericht nieuw natuurgebied met volop wandelmogelijkheden. Wat is het succes? Een aantal factoren is van doorslaggevend belang.

Om te beginnen ligt het gebied op een kansrijke plek, vlakbij natuurgebieden als de Nieuwkoopse plassen en het Groene hart. De vogels daar hoeven als het ware maar even te buurten om het gebied te ontdekken.

Vogels als lepelaars en kemphanen laten zich op een afstand van enkele tientallen meters of nog dichterbij bewonderen. Ze zijn gewend aan veel passanten. En ze hebben door ervaring geleerd dat ze van hen niks te duchten hebben. Een bezoek aan 'het kleinst van Zevenhoven' is buitengewoon leerzaam. Het biedt veel inzicht hoe je natuurgebieden mensvriendelijk en voor iedereen aantrekkelijk kunt inrichten, zonder dat ze ook maar iets aan kwaliteit inboeten. Een mooi ideaalbeeld ook wat er in het Plan Waterdunen allemaal mogelijk is. Een schitterend project voor mens en natuur in plaats van al dat oeverloze gemor en gemopper. West-Zeeuws-Vlaanderen: pak je kans.