In aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei brengen de Europese lijsttrekkers - op uitnodiging van de Provincie Zeeland - de komende maanden een bezoek aan Zeeland. Op vrijdag 21 maart was het de beurt aan GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout. Aan het einde van de dag vond er een 'Huis van Europa' plaats in Middelburg, georganiseerd door Dick van den Bout, directeur van Scoop.

In dit 'Huis van Europa' was ook ruimte voor vragen van het publiek. Wat is er bereikt in de afgelopen vijf jaar? Wat zijn de thema’s waarvoor GroenLinks zich hard wil maken de komende jaren? Het bestuur van GroenLinks Zeeland beschouwde dit als een kans om niet alleen de GroenLinks-ideeën voor Europa onder de aandacht te brengen, maar ook om Bas te laten weten dat Zeeland klaar is voor de Europese campagne! Enkele onderwerpen die aan de orde kwamen bij dit bezoek:

F-gassen Namens het Europees Parlement schrijft Bas aan wetgeving om het gebruik van F-gassen terug te dringen. F-gassen zijn superbroeikasgassen die voornamelijk gebruikt worden in koelkasten en airconditioning. De zes meest gestelde vragen over F-gassen

Container(haven)s Het is een onzinnige gedachte dat alle grote containerschepen naar elke Europese haven moeten kunnen varen. Er moet Europese afstemming komen over welke havens echt groot moeten zijn en welke niet. De PZC citeert Bas als volgt:

"Het probleem is dat elk land zijn eigen haven wil. Nu zie je te veel dat België en Nederland elkaar beconcurreren. Maar vanuit China maakt het geen drol uit of een schip naar Antwerpen of Rotterdam vaart. Maak keuzes daarin. Stem dat af, in plaats van alles beschikbaar voor iedereen te maken. Want dan krijg je inderdaad eindeloze discussies en moet de Westerschelde straks weer uitgediept worden."

Fosfor(her)winning: "Je hebt een speler nodig die de zaak verbindt om forfor te kunnen herwinnen. De innovatie is er er overal wel, in stukken, maar hoe zorg je dat je al die kennis bij elkaar brengt. Het is moeilijk concurreren met landen als Marokko of Kazachstan. Het is dan ook een illusie te denken dat je het aan de markt kunt overlaten om van de ene naar de andere economie over te gaan. Beluister een fragment van het debat

Het belang van Europa had kunnen blijken bij de kwestie van fosfaatrecycling zoals Thermphos dat voor ogen had. Europa had de dumping vanuit Kazachstan kunnen remmen. Jammer genoeg hebben de lidstaten (ook Nederland) die actie van Europa geblokkeerd.

Daarom vóór Europa! GroenLinks is vóór Europa en neemt als linkse partij een belangrijke plaats in in Europa. Het gaat namelijk niet alleen om markt en munt, maar ook om mens en milieu. We zijn blij met 'Brussel' vanwege regelgeving voor natuur en milieu, en een energieakkoord. Brussel praat wat energie betreft al over 2030, terwijl Nederland met horten en stoten naar 2020 gaat. De komende periode komt de mens meer in beeld: een sociaal Europa! Dat is waar GroenLinks voor gaat, door inzet op schone energie en werkgelegenheid.

Enkele standpunten van GroenLinks in Europa:

Banken en de financiële crisis

Eurocrisis

Internet en digitale vrijheid

Toekomst van de Europese Unie

en de overige standpunten

[foto's: Carel Bruring]