Statenfracties van Partij voor Zeeland en VVD verzochten om een spoeddebat in Provinciale Staten. Ze vragen zich af of het zal blijven bij ontpoldering van de Hedwigepolder. 'De onrust en zorgen daarover in de provincie zijn door het kabinetsbesluit van 9 oktober jl. om de Hedwigepolder onder water te zetten sterk vergroot.' Provinciale Staten hebben de plicht tegenover de bevolking om met elkaar in beeld te brengen waar ze staan en welke koers ze voor ogen staat. Dit laatste vooral in relatie tot de regierol die de provincie op zich heeft genomen.
Dit debat was wat GroenLinks betreft niet nodig; de redenen zijn te lezen in de bijlage. Het enige dat GroenLinks wil bespreken is de ‘nieuwe Hedwigepolder’. GroenLinks bedankt GS daarom voor de steun voor het idee om de 'nieuwe Hedwigepolder' te koppelen aan economische ontwikkeling voor de streek, door gedeputeerde Van Waveren met een mooi woord 'ECO2-benadering' genoemd. Verder steunt GroenLinks van harte de oproep van GS dat de Staten zich richten op de toekomst, met respect voor ieders mening.
De ingediende moties krijgen geen steun van GroenLinks.
> In de bijlage de bijdrage aan het debat van Gabriëlle van Dinteren.
PZC bericht op 16 oktober 2009 dat "GS ontpoldering niet meer uitsluiten. Na de Hedwigepolder is ontpoldering niet van de baan in Zeeland. Als zo'n ingreep nieuwe kansen biedt aan mens, economie en natuur, zal het dagelijks provinciebestuur er gebruik van maken. Gedeputeerde Marten Wiersma (GL) maakte dit duidelijk in het Statendebat en doelde op gebiedsgerichte projecten als Perkpolder en Waterdunen, waar de ontwikkeling van getijdennatuur als een impuls voor recreatie, economie en veiligheid kan worden benut.
In een door VVD, PvZ, SGP, CDA, CU, SP en SZ gesteunde motie vragen de Staten de Tweede Kamer vast te leggen dat een nadere inspanning voor natuurherstel in de Westerschelde, waarover in rapporten van natuurwetenschappers een oppervlakte van 3.000 ha wordt genoemd, definitief van de baan is."
Omroep Zeeland - 16 oktober:"PS: Kamer moet ontpolderen stoppen.
Zeeland gaat nogmaals bij de Tweede Kamer aandringen om de Hedwigepolder niet onder water te zetten. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft ingestemd met een motie met die strekking.
De meeste Statenleden willen ook dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de verdieping wordt losgekoppeld van ontpoldering. Zo onstaat er meer tijd om te kijken naar een alternatieve oplossing."