GroenLinks stelde op 18 april jl. vragen over de vestiging van Maschem BV (dochter van Musim Mas) in Terneuzen. Musim Mas is een heel groot Indonesisch palmoliebedrijf, redelijk progressief. Het volgt de RSPO*, maar wil naar onze informatie helaas niet verder gaan door echt al het bos en de veengronden te beschermen. GS antwoorden op 15 mei o.m. dat er geen algemene eisen gesteld mogen worden aan herkomst en kwaliteit van de grondstoffen. Lees meer >

Vragen ingevolge artikel 44 reglement van orde aan het college van Gedeputeerde Staten door Leen Harpe van de fractie GroenLinks

Toelichting

De aankondiging door gedeputeerde De Reu dat het palmoliebedrijf Maschem BV (dochter van Musim Mas) zich vestigt in Terneuzen, geeft ons aanleiding tot de volgende opmerkingen: Musim Mas is een heel groot Indonesisch PO bedrijf, redelijk progressief. Het volgt de RSPO en doet veel met smallholders Met betrekking tot de grondstof, palmolie, is er discussie over de gevolgen van de winning voor natuur, biodiversiteit en sociale aspecten in de herkomstlanden. Dit geldt, voor zover wij weten, ook voor de activiteiten van Maschem.

En toch: mooi dat er een bedrijf komt dat aansluit bij Bio Based Economy. De verbindingen met DOW zijn mogelijk en beide hebben daar voordeel van.

In het economisch beleid van de provincie staat de combinatie van economische en ecologische duurzaamheid centraal. Sterker nog, Zeeland wil deel uitmaken van een Europese topregio op dit gebied.

Vragen (met de antwoorden van GS van 15 mei 2013)

  1. Bent u het met ons eens dat in een houdbare economie – en in het toegroeien naar een Europese topregio- alle schakels van de keten dienen te voldoen aan de noodzakelijke duurzaamheidseisen?

    De ontwikkeling van een duurzame biogebaseerde economie heeft enerzijds als doel om onze economie minder afhankelijk te maken van fossiele grond- en brandstoffen en anderzijds om de impact op het milieu te verkleinen. Om de milieu-impact te verkleinen is het nodig dat de winning en toepassing van biomassa (waaronder palmolie) plaatsvindt op een duurzame wijze, oftewel conform duurzaamheidscriteria. Duurzaamheidsvraagstukken en -criteria worden in nationaal en internationaal (o.a. EU) verband besproken en vastgesteld. 1) Uiteindelijk dienen in principe alle schakels van de keten te voldoen aan noodzakelijke duurzaamheidseisen.
  2. Is het mogelijk om in vergunningverlening ook aspecten van de kwaliteit / herkomst van de grondstoffen op te nemen?

    Nee, er mogen geen algemene eisen worden gesteld aan kwaliteit en herkomst grondstoffen. Uit jurisprudentie volgt dat er geen voorschriften aan de vergunning verbonden kunnen worden m.b.t. het inzetten van duurzaam geproduceerde palmolie. In het kader van de vergunning mogen alleen de nadelige gevolgen voor het milieu die door de onderhavige inrichting worden veroorzaak worden beoordeeld (zie bijv. uitspraak van 7 nov. 2007 nummer LJN:BB7330, Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State, 200609021/1). Aan de kwaliteit van (secundaire) grondstoffen mogen alleen eisen worden gesteld indien dit direct leidt (via emissies) tot beïnvloeding van de directe leefomgeving.
  3. Ziet u een rol voor het provinciaal bestuur weggelegd om te (doen)  bevorderen dat Europese en/of mondiale kwaliteitscriteria voor grondstoffen worden nageleefd in de Zeeuwse industrie?

    In beperkte mate: we vragen er in het aanvraag- en mer-traject wel aandacht voor, maar kunnen naleving van dergelijke kwaliteitscriteria niet afdwingen.

     

* http://www.rspo.org/

1) De Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa (Commissie Corbey), waarin wetenschap, bedrijven en NGO’s verenigd zijn, brengt in opdracht van de staatssecretaris van Milieu adviezen uit over de verschillende aspecten van duurzaamheid van biomassa die wordt ingezet in de biobased economy: transport, energie en chemie. Deze adviezen kunnen zowel op verzoek van de regering, maar ook ongevraagd tot stand komen.

De Commissie Corbey spant zich in om mogelijk negatieve effecten van het stimuleren van grootschalig gebruik van biomassa voor energiedoeleinden en materialen te voorkomen. Via praktische en controleerbare uitvoeringsmaatrege-len. Maar de Commissie vindt het daarbij minstens zo belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat de inzet van bio-massa ook kansen biedt. De Commissie zoekt daarom actief naar mogelijkheden om kansen te benutten voor ver-duurzaming van landbouw, energie- en chemiesector, innovatie, kennisontwikkeling, werkgelegenheid in Nederland en daarbuiten. Zie: www.corbey.nl