Brabant stapte uit de landelijke klankbordgroep schalie- en steenkoolgasonderzoek. Reden is dat de klankbordgroep niet inhoudelijk kan meepraten over de eindrapportage vh onderzoek naar de mogelijke risico's en gevolgen vd winning van schaliegas en steenkoolgas in NL. Brabant nam, mede namens Limburg en Zeeland, deel aan de klankbordgroep omdat hier aanvragen zijn ingediend voor proefboringen. De twee provincies staan achter het besluit van Noord-Brabant om er uit te stappen. GroenLinks stelde op 26 juni vragen - GS vinden onderzoek geen taak vd Staten, maar steunen Brabant.

Onderwerp: Schaliegas / geheimhoudingsplicht

Toelichting

De provincie Noord-Brabant stapt uit de landelijke klankbordgroep schalie- en steenkoolgas-onderzoek. De reden hiervoor is dat de klankbordgroep niet inhoudelijk kan meepraten over de eindrapportage van het onderzoek naar de mogelijke risico's en gevolgen van de winning van schaliegas en steenkoolgas in Nederland.  De provincie Noord-Brabant nam, mede namens de provincies Limburg en Zeeland, deel aan de klankbordgroep omdat hier aanvragen zijn ingediend voor proefboringen. De twee provincies staan achter het besluit van Noord-Brabant om er uit te stappen.

Het onderzoek naar de mogelijke risico's en gevolgen van de winning van schaliegas en steenkoolgas wordt momenteel uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EZ en is bijna afgerond.

De leden van de klankbordgroep kregen eind vorige week te horen dat het concepteindrapport uitsluitend ter beschikking zou worden gesteld als hiervoor een geheimhoudingsverklaring zou worden getekend. Hier gaat de provincie niet mee akkoord, omdat ze vindt dat het debat in de openbaarheid moet worden gevoerd.



Vragen

  1. Het blijkt uit bovenstaand bericht van Omroep Brabant dat ook de provincie Zeeland (indirect) deelneemt aan de klankbordgroep schaliegas. Heeft u daar de Staten(commissie) over geïnformeerd?

    Nee. Provinciale Staten en/of de Statencommissie zijn daar niet over geïnformeerd. Het betreft namelijk een klankbordgroep (bevestigd in een brief van 10 april 2012 aan de Tweede Kamer) in het kader van een generiek onderzoek naar de (milieu) technische aspecten en effecten van eventuele schaliegas-winning in Nederland. Daarbij zijn geen locatiekeuzes en dus geen rechtstreekse Zeeuwse belangen aan de orde.
  2. Wilt u aangeven wanneer het onderzoek is begonnen en op wiens initiatief dit is gebeurd?

    Het Ministerie EL&I is eind 2011, na een toezegging op 27 oktober 2011 van de toenmalige minister Verhagen aan de Tweede Kamer, gestart met de voorbereidingen om te komen tot een onderzoek. In juni 2012 is door het ministerie een klankbordgroep in het leven geroepen. Daarna is vanuit het ministerie een aanbestedingstraject (gunning december 2012) en goedkeuringstraject onderzoeks-voorstel doorlopen. De daadwerkelijk uitvoering van het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van EZ begonnen op 3 mei 2013.
  3. Wat is/ was de taak van de klankbordgroep en hoe verhoudt zich dat tot de opstelling van het college tot op heden?

    In een brief van 10 april 2012 heeft toenmalig minister Verhagen het volgende aan de Tweede Kamer gemeld: "Met deze klankbordgroep zal een aantalterugkoppelmomenten gepland worden, waarin zij tussentijds input kunnen geven op het lopende onderzoek". Deze opzet sluit goed aan bij hetgeen door

    Provinciale Staten gesteld is in het Omgevingsplan Zeeland 2012-2018. Hierin staat dat beleidsmatig een kritische houding ten aanzien van winning schaliegas wordt aangenomen (paragraaf 3.3.5). In de klankbordgroep is tot nu toe alleen over het onderzoeksplan en de werkwijze van het onderzoek gesproken. Over resultaten van het lopende onderzoek kan, blijkt sinds 20 juni, geen tussentijdse input gegeven worden. De klankbordgroep krijgt, ondanks het moeten tekenen van een geheimhoudingsplicht, geen inzage in de conceptrapportage en kan derhalve haar taak niet vervullen.
  4. Is het onderzoek naar de mogelijke winning van schaliegas niet een taak van de Staten en, zo ja: welke is uw afweging geweest deze klankbordgroep ‘uit te besteden’?

    Het betreffende onderzoek is geen taak van Provinciale Staten. Het onderzoek staat namelijk los van locatiekeuzes en mogelijkheden van de winning van schaliegas. Het onderzoek richt zich op de (milieu)technische aspecten en effecten van schaliegaswinning in Nederland. Het ministerie van EZ is bevoegd gezag in deze en heeft het initiatief genomen tot een onderzoek. Daarbij heeft zij een compacte (ambtelijke) klankbordgroep opgericht met het verzoek aan de drie zuidelijke provincies middels een vertegenwoordiging deel te nemen.

    Aangezien schaliegaswinning in Noord-Brabant middels een aanvraag voor twee proefboringen (Boxtel en Haren) het meest actueel is een vertegenwoordiging in de klankbordgroep door Noord-Brabant (namens de drie zuidelijke provincies) het meest voor de hand liggend. Daarnaast beschikt de provincie Noord-Brabant over de meeste ambtelijke capaciteit op dit gebied. Zeeland is momenteel nog niet in beeld voor schaliegaswinning. Voor meer informatie over de mogelijkheden van schaliegas-winning in Zeeland verwijzen wij naar bijlage IV in de Beleidsnota Energie en Klimaat 2013-2015 (Energie als stuwende kracht!).
  5. Kunt u de Staten in kennis stellen van het conceptrapport?

    Nee. Alleen het ministerie van EZ beschikt momenteel over het conceptrapport en wil dit niet delen met de leden van de klankbordgroep en hun achterban voordat het in definitieve vorm is aangeboden aan de Tweede Kamer.
  6. Zo neen, wilt u zich dan inspannen om –al dan niet in samenwerking met andere ex-leden van de klankbordgroep- het rapport openbaar te (doen) maken? 

    Vanuit de (ex)-leden van de klankbordgroep worden (bestuurlijke) inspanningen verricht om het conceptrapport alsnog ter inzage te krijgen. Het uit de klankbordgroep stappen van o.a. Noord-Brabant is zeker ook te zien als een middel en signaal richting ministerie van EZ om de conceptrapportage alsnog vrij te geven voor bespreking met de direct betrokken partijen (lees (ex)-klankbordgroep). Ons college ondersteunt daarin de provincie Noord-Brabant, als vertegenwoordiger namens de drie zuidelijke provincies.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In de media:

PZC: GroenLinks wil opheldering over rol provincie in klankbordgroep schaliegas

Binnenlands Bestuur: Brabant gaat zelf discussie schaliegas voeren