In januari 2011 stelde GroenLinks vragen over het onderzoek naar de opslag van radioactief afval in dieper gelegen kleilagen. Voor de Nederlandse provincies is deze ondergrondse opslag niet acceptabel. GS hebben een antwoord geformuleerd op de vragen van GroenLinks.
Voor de Nederlandse provincies is ondergrondse opslag van kernafval, zonder dat het radioactief afval terugneembaar is, niet acceptabel. GroenLinks stelt de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:
Toelichting
Blijkens mededeling van Covra wordt er onderzoek gedaan naar de opslag van radioactief afval in dieper gelegen kleilagen. Covra stelt dat het kernafval t.z.t. wordt “overgenomen door moeder natuur”.
Het komt ons voor dat onderzoek naar ‘niet terugneembare’ varianten overbodig is en onduidelijkheid schept over de veiligheid (‘no regret’-beleid) en, samenhangend daarmee, de kosten van de hele energiecyclus.
Vragen
Gaat het onderzoek uit van terug-neembare opberging?
Ja, het onderzoek gaat uit van terugneembare opberging.
Is het onderzoek gereed voordat de MER-rapportage(s) inzake nieuwe kerncentrale(s) in Zeeland moeten worden beoordeeld?
Het onderzoek wordt in de loop van 2011 aanbesteed en duurt naar verwachting vijf jaar. Of de onderzoeksresultaten in de MER-rapportage(s) meegenomen kunnen worden is daarom afhankelijk van de looptijd van de mer-procedure.