Een van de maatregelen die men voorstaat is het sterk verminderen van het aantal buitenlandse studenten. Het voortbestaan van UCR komt daarmee in het geding, omdat dan 65 tot 70% van de studenten wegvalt. Ook voor de HZ zal dit een verlies van 15% tot 20% van de studenten betekenen. Dit kan fataal zijn voor het voortbestaan van het Zeeuwse onderwijs. Ook de gevolgen voor  leefbaarheid, werkgelegenheid en sociale samenhang zijn groot. Daarom hebben we daarvoor een motie ingediend.

 

Motie - gevolgen voor UCR, HZ en Scalda van de bezuinigingen en wijzigingen binnen de onderwijssector

Motie van de leden Roy Zeilstra  en Ralph van Hertum van  PvdA-GroenLinks, Carolien Bierens van BBB tijdens PS vergadering van 8 november 2024

Toelichting:

De regering is voornemens veel afspraken in de onderwijssector te wijzigen en extra  bezuinigingen door te voeren, zowel binnen het MBO, HBO en de universiteiten.

Juist in een tijd waarin de beroepsbevolking krimpt, zijn investeringen in ons onderwijs cruciaal. Het kabinet focust zich met deze bezuinigingen alleen op de korte termijn en negeert de verregaande gevolgen voor de lange termijn.  Dit heeft ook zeer grote gevolgen voor het Zeeuwse onderwijs, de economie en de voorzieningen in Zeeland. Zoals bekend bestaat UCR voor een groot deel uit buitenlandse studenten en  bij de HZ studeert een grote groep buitenlandse studenten. Deze studenten zijn hard nodig voor innovatieve ontwikkelingen in Zeeland, voor de arbeidsmarkt, de economie en de (publieke) voorzieningen.

Als in 2025 de nieuwe wet wordt aangenomen heeft dit zeer grote gevolgen. Een van de maatregelen die men voorstaat is het sterk verminderen van het aantal buitenlandse studenten. Het voortbestaan van UCR komt daarmee in het geding, omdat dan 65 tot 70% van de studenten wegvalt. Ook voor de HZ zal dit een verlies van 15% tot 20% van de studenten betekenen. Dit kan fataal zijn voor het voortbestaan van het Zeeuwse onderwijs. Ook de gevolgen voor  leefbaarheid, werkgelegenheid en sociale samenhang zijn groot.

Constateren dat:

  • De overheid voornemens is om het aantal buitenlandse studenten in Nederland zeer te beperken.
  • Zeeland maar een zeer beperkt aantal onderwijsinstellingen heeft op zowel MBO- HBO - als universitair niveau.
  • Deze instellingen, mede om die redenen, van zeer groot belang zijn voor de provincie in brede zin.
  • Internationale werving ook een belangrijk middel is om jong talent naar Zeeland te trekken en de regionale arbeidsmarkt te versterken. Zo draagt dit ook bij aan het ondersteunen van de lokale economie. 

Zijn van mening dat:

  • Zeeland niet zonder deze belangrijke onderwijsinstellingen kan.
  • Het van groot belang is voor de economie en de voorzieningen dat onze Zeeuwse onderwijsinstellingen in minstens de huidige omvang blijven bestaan. 
  • De gevolgen van het verminderen van het aantal buitenlandse studenten  voor het Zeeuwse onderwijs en de Zeeuwse economie onevenredig groot zijn.
  • De aanwezigheid van internationale studenten versterkt de sociale cohesie en culturele diversiteit in Zeeland. Zij ondersteunen het behoud en de ontwikkeling van essentiële voorzieningen wat de leefbaarheid van onze dorpen en steden vergroot. 

Roepen het provinciebestuur op om:

  • De regering te informeren dat de maatregelen om het aantal buitenlandse studenten sterk te verminderen voor het Zeeuwse onderwijs en de economie zeer grote, ongewenste gevolgen heeft omdat de situatie in Zeeland anders is dan in de rest van het land.
  • Samen met de Zeeuwse onderwijssector, het Zeeuwse bedrijfsleven en de Zeeuwse gemeenten een dringende oproep aan de regering te doen om  de voorgenomen maatregelen beter regionaal af te stemmen of een intensieve lobby te voeren om het wetsvoorstel in Zeeuws voordeel te amenderen.

en gaan over tot de orde van de dag.