Begin 2011 staat voor het eerst sinds 2005 een transport met hoogradioactief kernafval van kerncentrale Borssele naar Frankrijk gepland. Het kernafval wordt in Frankrijk verwerkt en daarna deels teruggezonden naar Nederland. Greenpeace vecht de transportvergunning aan omdat 95% van het kernafval niet onder het contract valt dat Nederland en Frankrijk sloten

Dit transport is de eerste in een reeks van tien kernafvaltransporten van kerncentrale Borssele naar Frankrijk die de komende twee jaar zullen plaatsvinden. Recent heeft het ministerie van EL&I hiervoor een transportvergunning afgegeven. Deze vergunning treedt op 19 januari 2011 in werking en is geldig tot 15 oktober 2013.



Drie containers met hoogradioactieve opgebrande splijtstofstaven zullen vanaf kerncentrale Borssele per vrachtwagen naar de overslagplaats bij de COVRA in Vlissingen worden getransporteerd. Vervolgens worden de containers overgeladen op een trein die via Goes, Bergen op Zoom en Roosendaal naar de nucleaire fabriek in het Franse La Hague rijdt.

Deze drie containers bevatten maximaal 1953 PBq (1015 Bequerel) aan radioactiviteit wat in orde van grootte overeenkomt met de hoeveelheid vrijgekomen radioactief materiaal bij de Tsjernobyl-ramp. Na verwerking keert het meest radioactieve deel van het afval terug via de omgekeerde route.

Sinds 2005 hebben er geen transporten van opgebrande splijtstof plaatsgevonden omdat Frankrijk na een wetswijziging niet meer accepteerde dat er Nederlands laagradioactief afval bij de nucleaire fabriek achterbleef. De Franse en Nederlandse staat hebben nu een contract afgesloten waarin is afgesproken op wat voor termijn het radioactieve afval terugkomt naar Nederland. Echter 95% van het kernafval, het opgewerkte plutonium en uranium, valt nog steeds niet onder dit contract. Daarom zal Greenpeace de transportvergunning aanvechten bij de Raad van State.

De transporten van hoogradioactief afval zijn een gevolg van de door kerncentrale Borssele gekozen verwerkingsmethode. Het afval zou ook direct bij de COVRA in industriegebied Vlissingen opgeslagen kunnen worden zonder verwerking in Frankrijk. Dit voorkomt risicovolle transporten door dichtbevolkte gebieden zoals Goes.



Voor het afvoeren van kernafval uit de huidige kerncentrale is eenmaal per jaar een transport van drie containers noodzakelijk. Een tweede kerncentrale waarvoor door onder andere Delta vergunningprocedures gestart zijn zal vele malen groter worden. Deze centrale zal jaarlijks zes kernafvaltransporten nodig hebben om het kernafval af te voeren naar Frankrijk.

IN DE PERS:



PZC: http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7873804/Greenpeace-vecht-kerntransporte…

Omroep Zeeland: http://www.omroepzeeland.nl/137533/2010-12-28/greenpeace-naar-raad-van-…

Maximaal TV: http://www.maximaal.nl/nieuws/item/28-12-2010-Greenpeace-vecht-transpor…