In een ingezonden brief aan de PZC stelt Marten Wiersma dat de Kamer van Koophandel er geen doekjes om windt: op het Zeeuwse platteland moet ruimte komen voor van alles en nog wat om de economie te helpen. Hoofdargument van de KvK: biobased economy. In de redenering zitten enkele onjuiste aannames, aldus Wiersma, nogal ernstig voor de belangenbehartiger van het bedrijfsleven.
De tekst van de ingezonden brief, die werd geplaatst door de PZC op 20 augustus 2012:
"De basis van Bio Based…
De Kamer van Koophandel windt er geen doekjes om: Om de economie in de benen te krijgen moet er op het Zeeuwse platteland ruimte komen voor van alles en nog wat. Bassins voor algenteelt, mestopslag, verwerking van mest en en alles wat daarbij hoort op en naast agrarische bedrijven. Dat moeten 'natte bedrijfsterreinen' worden. Dat is de reactie op ruimtelijke plannen van Veere en Reimerswaal. Het hoofdargument voor dit pleidooi is de ontwikkeling van de bio based economy.
In de redenering zitten twee nogal belangrijke onjuiste aannames En dat lijkt me nogal ernstig voor de belangenbehartiger van het bedrijfsleven.
De eerste onjuiste aanname betreft de kwaliteit van de omgeving. Het is onbegrijpelijk dat juist de KvK niet ziet dat ruimtelijke kwaliteit in Zeeland van groot belang is voor de economie. En niet alleen voor het recreatief bedrijfsleven. Ook voor de wooneconomie geldt dat. Zouden al die Vlamingen woningen kopen in Zeeuws Vlaanderen als op ieder boerenbedrijf een mestopslag, algenbassin of andere opvallende bouwwerken zijn verrezen?
De tweede misvatting is zo mogelijk nog ernstiger. Een economie gebaseerd op groene grondstoffen noodzaakt ons om 'alles er uit te halen wat er in zit'. Dat is heel wat anders dan graan en mest vergisten of houtachtige producten verbranden. We moeten alle grondstoffen die moeder natuur ons levert eruit halen. Daar is hoogwaardige technologie voor nodig, vakbekwaam personeel, specialistische installaties en een daarbij passende schaal. Dat vraagt om verbindingen met - in ieder geval - de chemie.
Wil de agrarische sector aansluiting zoeken bij de biobased economy dan ligt die in eerste instantie in dat waar de boeren goed in zijn: plantenteelt. Specifieke gewassen voor specifieke doelstellingen. En het (laten) benutten van reststromen (ook bij de verwerkende industrie), aandacht geven aan bodemkwaliteit en zo meer.
Wie denkt dat we met bio based terug gaan naar kleinschalige verwerking heeft het mis. We moeten juist langere ketens maken. Het kan zijn dat de KvK wil dat er tzt bij boerenbedrijven grootschalige verwerking komt, dat wil zeggen chemiebedrijven die met groene grondstoffen werken. Of ze heeft nog niet helemaal begrepen dat bio based economy niet een nieuw kunstje is, maar een systeemtransitie. Dat is toch een tikje teleurstellend van een organisatie die pretendeert de belangen van het bedrijfsleven te behartigen."
Marten Wiersma
belangstellend burger mbt bio based economy