Vanwege het belang van Waterdunen voor West Zeeuws-Vlaanderen en de wens van vrijwillige grondverwerving, hebben Provinciale Staten met grote meerderheid ingestemd met een eenmalig en laatste bod aan de grondeigenaren, dat verder reikt dan de Nota Grondbeleid. Dit bod moet worden gezien in combinatie met het starten van een onteigeningsprocedure. Mogelijk heeft dit bod gevolgen voor de grondmarkt en behoeft het Europese goedkeuring. PS verzoeken het ministerie van IenM de administratieve onteigeningsprocedure te starten

Met de uitvoering van Waterdunen in combinatie met kustversterkingsplan Zwakke Schakels streeft de provincie naar versterking van economie, ecologie en veiligheid in West Zeeuws-Vlaanderen. Het inpassingsplan Waterdunen met bijbehorend exploitatieplan en beeldkwaliteitplan zijn door Provinciale Staten op 1 oktober 2010 vastgesteld.

Het inpassingsplan voorziet in de realisering van kustversterking, recreatie- en natuurontwikkeling. Een groot deel van de voor de realisering van Waterdunen benodigde gronden is inmiddels door de provincie verworven. Voor het realiseren van Waterdunen is verdere verwerving van een aantal kadastrale percelen en perceelsgedeelten noodzakelijk. De onderhandelingen met de eigenaren van en overige rechthebbenden op deze percelen en hun adviseurs hebben tot op heden nog niet tot het gewenste resultaat geleid.

Ter realisering van het inpassingsplan en de noodzaak om tijdig over alle daarvoor benodigde gronden te kunnen beschikken, is het noodzakelijk om de Kroon thans te verzoeken om de benodigde gronden ter onteigening aan te wijzen.

GroenLinks meent dat met het verhogen van de prijs voor de grond, in combinatie met het starten van de administratieve onteigeningsprocedure, de impasse van minnelijke overeenstemming doorbroken zal worden. "Wij schatten in dat vóór ‘het uur U’, voordat het Koninklijk Besluit tot onteigening wordt verleend, het merendeel van de voor Waterdunen benodige grond zal zijn aangekocht", aldus Statenlid Leo Dalebout.

EEN GOED VOORBEELD VAN INTEGRATIE VAN ECONOMIE
EN ECOLOGIE, WAAR GROENLINKS AAN WERKT

Lees in de bijlage de volledige bijdrage van Dalebout aan de discussie over dit onderwerp