GroenLinks komt met een schoner en veiliger alternatief voor Borssele II, voor hetzelfde geld. Een kerncentrale kost tussen de € 4,5 en 6 miljard. Uit berekeningen van GroenLinks blijkt dat als dit geld geïnvesteerd wordt in energiebesparing en schone energie, dit evenveel stroom oplevert, een schoner milieu en meer werkgelegenheid. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Het fabeltje van Verhagen wordt hiermee doorgeprikt. Kerncentrales zijn niet goedkoper en leveren ook niet meer banen op.”

Van Tongeren zal vandaag de minister tijdens het wetgevingsoverleg Energie vragen, om deze ‘Decentrale’ door te laten rekenen.



Het kabinet wil een tweede kerncentrale. Een slecht plan. Een nieuwe kerncentrale zadelt niet alleen toekomstige generaties op met giftig radioactief afval maar ook met de rekening. Kerncentrales zijn duur en er is afgesproken ze zonder overheidssteun te bouwen.



De kosten komen voor rekening van de exploitant en uiteindelijk voor de consument.



De berekening van GroenLinks, gebaseerd op cijfers van Ecofys, EWEA en ECN, laten zien dat de ‘Decentrale’ tegen veel lagere productiekosten stroom kan produceren. Het gaat om een combinatie van opbrengsten uit wind op zee en op land, zonne-energie, elektriciteitsbesparing in huishoudens en in de industrie.



Van Tongeren: "De meeste Nederlanders willen veel liever schone energie. Een kerncentrale is ‘alles of niets’, zowel in de planningsfase als in de operationele fase. Een Decentrale geeft geen radioactief afval en kent weinig tot geen veiligheidsrisico’s. De Decentrale kan in fases gebouwd en meteen in gebruik genomen worden. We kunnen morgen al beginnen.”



Meer werkgelegenheid



Daarnaast blijkt uit de doorrekening van GroenLinks dat investeren in schone energie en energiebesparing veel meer werkgelegenheid en economische kansen voor Nederland oplevert.



Niet zo gek. Energiebedrijven moeten een kerncentrale in onderdelen vanuit het buitenland hierheen rijden. Eén groot LEGO-pakket. Het zijn ook geen Nederlandse werknemers die de kerncentrale in elkaar zetten. De ervaren werknemers die nodig zijn om een kerncentrale te bouwen komen uit het buitenland.



Van Tongeren: ”Windmolens leveren meer Zeeuwse en Nederlandse werkgelegenheid op dan een kernreactor. Als je het aan de installatie branche vraagt willen ze liever aan het werk met isolatie en zonnepanelen, dan toekijken hoe buitenlandse bouwploegen een kerncentrale in onderdelen Nederland binnen komen rijden. Wie wil nou de ouderwetse kerncentrale van Verhagen, als je ook  kunt kiezen voor een hypermoderne schone 'Decentrale' ?”



De berekening van GroenLinks, gebaseerd op cijfers van Ecofys, EWEA en ECN, vind je hieronder (pdf).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In de media:

PZC http://www.pzc.nl/regio/zeeland/9911278/Virtuele-kerncentrale-levert-me…

Volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3043…