In de commissie Welzijn van 26 november jl. stelde Leo Dalebout vragen over de zorgelijke situatie bij het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Lees door...

Het ziekenhuis verwacht voor 2011 een begrotingstekort van 10 miljoen euro en houdt  vast aan haar in de vorige commissievergadering uitgelegde plannen: acute zorg, zorg met een hoog medisch risico en een Intensive Care niveau 2 in Goes, een ziekenhuis op Walcheren voor (slechts) planbare zorg en spoedeisende hulp met een kleine Intensive Care unit en in Zierikzee poliklinieken.

De Walcherse gemeenten pleiten echter voor samenwerking met ziekenhuis ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen.  De nieuwe minister Schippers tenslotte spreekt zich uit voor een volwaardig ziekenhuis op Walcheren, een trendbreuk met het beleid van haar voorganger Klink.

De plannen lijken over elkaar heen te rollen. Daarom heeft GroenLinks aan gedeputeerde Van Heukelom gevraagd om de regie te voeren. De gedeputeerde zegde de Staten toe te proberen alle partijen op één lijn te krijgen, zodat er met één Zeeuwse mond naar Den Haag wordt gesproken.  Kern van de boodschap is dat de kwaliteit van de ziekenhuiszorg in Zeeland gegarandeerd en gecontinueerd moet blijven. Namens alle fracties in Provinciale Staten wordt een brief aan de minister voorbereid waarin we onze grote bezorgdheid over de huidige en aanstaande situatie uiten.

Ook  bepleitten we een vervolgoverleg tussen de medewerkers van het ziekenhuis en de gedeputeerde. Medewerkers maken zich grote zorgen over de financiële situatie en het realiteitsgehalte van de ambities van de Raad van Bestuur. De gedeputeerde zegde toe dat, als de medewerkers hem daar om vragen, hij bereid is tot een gesprek. Hij zal dat dan in overleg met de Raad van Bestuur doen.

TOELICHTING OP DE GESTELDE VRAGEN

a.  De visie van de Raad van Bestuur van het Admiraal de Ruijter Ziekenhuis (ADRZ) is ons gemotiveerd uitgelegd: géén volwaardig ziekenhuis op Walcheren. In plaats daarvan concentratie van planbare zorg/operaties en een IC faciliteit.
b.  De nieuwe minister van Volksgezondheid zegt naar aanleiding van vragen van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks dat een volwaardig ziekenhuis op Walcheren haar voorkeur heeft.
c.  De drie Walcherse gemeenten pleiten voor krachtenbundeling tussen ADRZ en ZorgSaam om op Walcheren een volwaardig ziekenhuis te behouden.

VRAGEN

1.   Is het een idee dat u regie gaat voeren? Het lijkt nu alsof de plannen over elkaar heen rollen. Mij bereiken signalen dat de plannen van het ADRZ niet zo enthousiast worden gedeeld als ons in de commissie is verteld.

d.   Zo zou een aantal specialistenmaatschappen niet willen fuseren;
e.   wordt sterk getwijfeld aan de haalbaarheid van een IC-level 2 in Goes. Dit vanwege een chronisch tekort aan hiervoor  benodigde formatie (intensivisten, verpleegkundigen) en het voor een level 2 benodigde aantal behandel-/ beademingsdagen zou nooit kunnen worden gehaald.
f.    Zo zouden ambulances met patiënten die overduidelijk in Vlissingen geholpen kunnen worden nu al doorrijden naar Goes, het zekere voor het onzekere nemend.

Ook bereiken mij opmerkingen over de nieuwbouw op Walcheren dat:
g.   het ADRZ geen optie zou hebben genomen op grond (voor nieuwbouw) in de Mortiere.  Hoe serieus is dan het plan voor nieuwbouw?
h.   Hoe realistisch is nieuwbouw, gelet op de recent opgelegde budgetkorting van 8 miljoen?

2.   U heeft een tijd geleden (tijdens een bijeenkomst in het Waterschapskantoor) aan de medewerkers van het ADRZ een vervolgbijeenkomst toegezegd. Wanneer acht u het moment daarvoor rijp?
Dit in relatie tot de diverse plannen, signalen en opmerkingen. De medewerkers van het ziekenhuis zouden het zeer op prijs stellen als er weer naar hen wordt geluisterd.

Lees ook de Nieuwsbrief ADRZ voor stakeholders, te vinden in de bijlage, en het weblog van Ton de Nooij, GroenLinks-raadslid in Vlissingen: http://www.zeelandnet.nl/weblog/data/groenelink/