Naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk stuurt de fractie een brief aan de commissie Ruimte, Ecologie & Water. Daarin stelt de fractie voor om de conclusies van de Onderzoeksraad te bespreken in de commissie REW en de werkorganisatie van de Veiligheidsregio en een masterclass te organiseren

De tekst van de brief aan de commissie Ruimte, Ecologie & Water:



"Geachte leden van de commissie,



De brand bij Chemie-Pack in Moerdijk heeft ons (helaas) gewezen op de gevaren die kunnen ontstaan bij grote industriële bedrijven. Hoe goed vergund ook, de mogelijkheid van een dergelijke gebeurtenis is nooit helemaal uit te sluiten. ‘Geluk bij een ongeluk’ voor Zeeland was dat de windrichting naar het noorden was.

Ook onze provincie kent een industriegebied, dat qua omvang en wellicht ook inrichting  vergelijkbaar is met dat van de Moerdijk. Met 18 zware industriële bedrijven - de zogenaamde BRZO-bedrijven (Besluit risico’s zware ongevallen) - de kerncentrale in Borssele, de drukke Westerschelde en het alom aanwezige water, vormt deze provincie het tweede risicogebied van Nederland.

De ramp die zich gisteren voltrok zal geëvalueerd worden door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Het onderzoek richt zich op de oorzaak en achtergrond van de brand en de crisisbestrijding. Op 22 juni 2010 antwoordde het college op onze artikel 44-vragen, dat de Veiligheidsregio Zeeland nog niet aan het vereiste niveau voldoet. Als oorzaak noemde het college onder meer dat de achterstand met name ontstaan is doordat de Wet Veiligheidsregio’s al jaren op zich laat wachten.

De conclusies die opgedaan zullen worden door de Onderzoeksraad, kunnen ook van groot belang zijn voor onze veiligheidsregio. Wij stellen voor om, als deze onderzoeksresultaten  beschikbaar zijn, deze ook ter beschikking te stellen van de commissie REW. Daarnaast lijkt het ons vanzelfsprekend dat deze bevindingen ook in bestuur en werkorganisatie van de Veiligheidsregio Zeeland aan de orde komen.

Mede gelet op de grote impact van dergelijke gebeurtenissen lijkt het ons van belang om de politieke, bestuurlijke en professionele disciplines terzake bijeen te brengen om gezamenlijk de ‘lessons learned’ te bespreken. Dat zou bij voorbeeld in de vorm van een masterclass of symposium kunnen plaatsvinden.

Onderwerp zou kunnen zijn: “Welke aanbevelingen van de Onderzoeksraad zijn op het tweede risico gebied van Nederland van toepassing en welke conclusies kunnen daaruit worden getrokken om de veiligheid in en om Zeeland te optimaliseren?”

Wij zouden dit voorstel graag met de commissie willen bespreken in de eerstvolgende vergadering op 14 januari a.s. De uitwerking kan vervolgens opgedragen worden aan het college.

Met vr. groet,



namens de GroenLinks Statenfractie,

Leen Harpe