Statenvragen - Verschil in stijging zorgkosten per gemeente
Goes, 3 oktober 2024
Vragen ingevolge artikel 44 reglement van orde aan het college van Gedeputeerde Staten van Ralph van Hertum en Roy Zeilstra van PvdA-GroenLinks
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Toelichting:
Zoals bekend is, stijgen de zorgkosten in Nederland in hoog tempo, maar de mate waarin zorgkosten stijgen verschilt per gemeente. In veel gemeenten stijgen de kosten sneller dan je zou verwachten op basis van de gemiddelde leeftijd en man-vrouwverhouding (zie bijlage 1)
Deze verschillen zijn problematisch, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Jochen Mierau bij een interview met de NOS . Zorgkosten zijn volgens hem een sterke indicator van gezondheid in een regio. "Dus we zien ongelijkheid in gezondheid tussen regio's, wat betekent dat een deel van de bevolking niet kan deelnemen aan de samenleving zoals ze zouden willen."
Mierau constateerde in zijn onderzoek dat de sociaaleconomische status, een score op basis van welvaart en opleidingsniveau, een belangrijke voorspeller is van hogere zorgkosten. Ook de analyse van Nieuwsuur toont een sterke samenhang aan tussen de sociaaleconomische status en de stijging van zorgkosten.
Ook in Zeeland verschilt de stijging van de zorgkosten per gemeente. Omroep Zeeland berichtte daar ook over.
Aan Gedeputeerde Staten (GS) hebben we de volgende vragen:
- Is GS bekend met de verschillen die er per gemeente van Zeeland zijn van de stijging van de zorgkosten? Graag een toelichting.
- Is bij GS bekend wat de mogelijke oorzaken zijn van de verschillen per gemeente in Zeeland? Zo ja, kunt u ons daarover informeren? Zo nee, is het mogelijk om de oorzaken daarvan in kaart te brengen? Graag een toelichting.
- Geconstateerd wordt dat de gezondheid in een regio een sterke indicator is voor het stijgen van de zorgkosten. Het blijkt dat op basis van welvaart en opleidingsniveau een voorspelling gedaan kan worden voor de hogere zorgkosten. Is GS het met ons eens dat hier sprake is van een ongelijkheid waardoor inwoners die minder welvaart kennen en een minder hoog opleidingsniveau hebben hierdoor extra de dupe zijn? Graag een toelichting.
- Is GS het met ons eens dat dit een ongewenste ontwikkeling is en we er alles wat in ons vermogen ligt, aan moeten doen om deze verschillen te voorkomen of te verkleinen? Graag een toelichting.
- Is GS bereid om met gemeenten en PS te kijken welke mogelijkheden er zijn - na het in kaart brengen van de oorzaken - om in Zeeland aan deze ongelijkheid iets te doen? Graag een toelichting.
- Kan GS aangeven wat de oorzaak is dat in de grensgebieden van Zeeland de stijgingen groter zijn (overigens niet alleen in Zeeland, maar in heel Nederland). Graag een toelichting.