Bron: de Volkskrant, 31 mei 2011 | Na zes jaar CDA-besluiteloosheid lijkt het erop dat ook staatssecretaris Henk Bleker geen besluit kan nemen over de Hedwigepolder. De termijn waarbinnen over natuurcompensatie zou worden besloten, is ruimschoots overschreden. In oktober 2010 zei Bleker dat het kabinet binnen een halfjaar een besluit zou nemen over al dan niet ontpolderen. Maar het staat nog steeds niet op de agenda van de ministerraad.
Ontpoldering is vooral een probleem van het CDA. De achterban, met name de boeren, is fel gekant tegen het teruggeven van landbouwgrond aan water. In 2005 tekende Balkenende een verdrag over o.m. de Hedwigepolder. Sindsdien is de partij nog viermaal van standpunt veranderd.
Ook Bleker is niet standvastig in zijn opvattingen. Hij vindt dat landbouwgrond nooit moet worden prijsgegeven aan water. In Groningen was hij als gedeputeerde echter betrokken bij de Blauwe Stad; daarvoor werd landbouwgrond geofferd.
Het verbaast VVD'er Nijpels niet dat het kabinet probeert op nette wijze tot de slotsom te komen dat ontpoldering onontkoombaar is. Bleker heeft in zijn politieke leven succesvol de schuld op anderen weten te schuiven, aldus Nijpels. De commissie-Nijpels adviseerde het vorige kabinet tot ontpoldering over te gaan, omdat dat vanuit ecologisch én financieel oogpunt het beste is. Bron: de Volkskrant.
Vragenuurtje in de Tweede Kamer: Op de vraag van D66 tijdens het vragenuurtje vandaag of het kabinet het debat niet aandurft, antwoordt staatssecretaris Atsma (milieu) dat de Kamer nog vóór de zomer informatie krijgt. Het advies van kennisinstituut Deltares, ligt trouwens al enige tijd op het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. Staatssecretaris Atsma zegt namens dit ministerie dat het zorgvuldiger is om alles in één keer te sturen, zowel de informatie als het kabinetsstandpunt. Dit zal nog voor het zomerreces gebeuren.
BN|De Stem, 31 mei: PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi vroeg aan Atsma om de correspondentie met de Europese Commissie over Natura 2000 - en specifiek de Hedwigepolder - naar de Kamer te sturen. Atsma zei dat hij daarvoor eerst toestemming moet hebben van de Eurocommissaris. Als hij die heeft, stuurt hij de stukken naar het parlement.