Op de agenda van de Staten van Zeeland een herziening van het Omgevingsplan. Doel is het bieden van ruimte voor gewenste ontwikkelingen en actualisering en bijsturing van beleid, aldus Gedeputeerde Staten. Het college stelt o.a. voor om aanwezige ontwikkelingsruimte te benutten voor op verduurzaming gerichte maatregelen in de intensieve veehouderij. GroenLinks kan daar niet mee instemmen.
HERZIENING OMGEVINGSPLAN 2006-2012
Op 9 april 2010 hebben PS de Omgevingsbalans en de provinciale ruimtelijke verordening (PRV) vastgesteld. Uit de Omgevingsbalans volgt een aantal aanpassingen van het Omgevingsplan Zeeland 2006-2012 en de PRV. Ook is in het kader van de antwoordnota PRV (n.a.v. ingekomen reacties) besloten voor een tweetal onderwerpen het Omgevingsplan te herzien onder gelijktijdige wijziging van de PRV. De desbetreffende onderwerpen worden hieronder vermeld en samengevat. Doel van deze operatie is: 1) het bieden van ruimte voor gewenste ontwikkelingen; 2) actualisering en bijsturing van het beleid.
Intensieve veehouderij Het college stelt o.a. voor om aanwezige ontwikkelingsruimte te benutten voor op verduurzaming gerichte maatregelen voor bedrijven < 5.000m2. GroenLinks is tegen elke verruiming van de intensieve veehouderij.
Het standpunt van GroenLinks / Leen Harpe:
“De onderhavige (partiële) herziening staat los van de integrale herziening van het Omgevingsplan die momenteel in voorbereiding is. Een reden om niet te wachten op deze integrale herziening is dat in de Omgevingsbalans is geconstateerd dat actualisering en bijsturing van het beleid gewenst is. Daar waar in het beleid meer ruimte wordt geboden, is het voor gemeenten belangrijk deze ruimte (in bestemmingsplannen) ook zo spoedig mogelijk te kunnen benutten.”
Toen ik dat las dacht ik: zoveel handen op een buik, oftewel het betere lobbywerk. In de commissie heb ik er voor gepleit deze onderwerpen te betrekken bij de herziening van het IOP medio volgend jaar. Waarom niet? Nu een aantal onderwerpen er uit lichten lijkt niet zo fair. Het zijn bovendien zware onderwerpen, die zich niet licht laten vertalen op een zonnige vrijdagmorgen.
Ik noem als voorbeelden: * Het beleid luchtvaartterreinen. (Haast omdat de bevoegdheid nu bij de provincie ligt?) * Glastuinbouw Sirjansland. (Ik begrijp het haast, maar waarom deze wel en wellicht anderen niet?) * Aanpassing regeling intensieve veehouderij. De veehouderij in Nederland kan niet doorgaan op de ingeslagen weg, inclusief schaalvergrotingen. Dat blijkt uit het vorige week gepresenteerde rapport van oud-minister Hans Alders die de afgelopen maanden een maatschappelijke discussie over megastallen heeft geleid.
GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff roept staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) op om te stoppen met megastallen en de intensieve veehouderij diervriendelijk en groen te maken. GroenLinks kreeg dit jaar een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie om de bouw van megastallen te stoppen. Het is beter gebruik te gaan maken van de ruimte voor ruimteregeling of nieuwe economische dragers, maar geen uitbreiding. Een laatste voorbeeldje: * De skihal Terneuzen. Als dat zo gemakkelijk gaat…
Dit neigt naar gelegenheidswetgeving. Ongetwijfeld zijn er meer onderwerpen te bedenken die aan dit lijstje zouden kunnen worden toegevoegd. In elk geval hoeven deze actoren niet de procedure van het IOP te doorlopen en dat steekt misschien het meest. GroenLinks pleit ervoor om al deze zaken te betrekken bij de herziening van het IOP. Klaar halverwege volgend jaar! Waarom deze voor GroenLinks onbegrijpelijke haast?
Volgens gedeputeerde Heijning “maken we gewoon een heel klein stapje en geven we meer ruimte aan de economie en aan gemeentebesturen. Wat de skihal betreft moet er iets gebeuren, die kun je niet leeg laten staan. Veehouders die willen investeren in verbetering van het welzijn van hun dieren, krijgen hiermee de mogelijkheid hun bedrijf enigszins uit te breiden. Zo kunnen ze het geld dat ze in zo'n aanpassing steken ook terugverdienen.” Deze ruimte in de vastgestelde herziening van het Omgevingsplan betekent niet dat Zeeland de deur openzet voor nieuwe megastallen, aldus gedeputeerde Sjoerd Heijning (VVD, ruimtelijke ordening). De Staten stemmen in met dit voorstel, met de stemmen van SP, D66 en GroenLinks tegen.